Pagina's

donderdag 4 augustus 2022

ICAD 2022 week 9

En dan vandaag de allerlaatste uitwerkingen van deze ICAD challenge!



Dag 57: Luminous (lichtgevend, stralend)
Bij het zien van dit onderwerp dacht ik eerst aan de oude bekende truc met vetkrijt van de lagere school. Je maakt op zwart papier met allerlei kleuren een achtergrond en je gaat er met zwart vetkrijt overheen. Daarna haal je met een scherp stokje of pennetje de zwarte verf weg door middel van een lijntekening.
Ideaal als je b.v. vuurwerk wilde uitbeelden.
Ik heb het andersom gedaan en m.b.v. regenboogpapier en 2 snijmallen deze swirls gemaakt.




Dag 58: Ultramarine
Ik houd enorm van deze kleur, en ik vind het een beetje lastig om te zeggen waarom. Ik ga er van nadenken, het is een kleur van grootsheid en ruimte...
De achtergrond is een stukje aquarelpapier dat ik met ultramarine had geschilder, en daarover heen zijn diverse scraps geplaatst. Ultramarine is nèt een tikje donkerder en paarser dan kobaltblauw.



Dag 59: Briolette (geslepen edelsteen)
Dat woord kende ik niet en moest ik even opzoeken. Maar wat een leuke opdracht!
Eerst heb ik met potlood de omtrekvormen getekend en de driehoekjes, daarna overgetrokken met de zwarte tombowstift.
Als laatste heb ik de edelstenen met aquarelverf ingekleurd.




Dag 60: Happiness
Voor dit kaartje koos ik weer een kalenderblaadje van de Flow, dat ik uitknipte. De achtergrond is bewerkt met een zachtgroen inktkussentje. Het strookje 'happinez' komt uit het gelijknamige tijdschrift en de details zijn weer met de zwarte Tombow aangebracht.



Dag 61: Prism
Een prisma is een figuur dat 2 gelijke en evenwijdige vlakken heeft, en ook nog een aantal andere vlakken. Maar dat vond ik allemaal een beetje te ingewikkeld om te tekenen. In mijn hoofd had ik meer het idee van stralen op glazen vlakken, die kleuren gaven in het licht.
Ik tekende eerst weer met potlood de vakjes, nam ze over met de Tombow. En toen heb ik ze ingekleurd met mijn Twinmarkers van de Action. Superleuk om te doen!


Zo, en nu is de uitdaging voltooid en het is mooi geweest!
Ik heb er veel van geleerd, niet in het minst door het kijken naar wat anderen hebben gemaakt.
Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik automatisch snel naar de collage techniek grijp en dat is ook voor mezelf ook wel verklaarbaar.
Ik had achteraf gezien vaker vanuit de weekthema's naar de onderwerpen moeten kijken, om meer variatie in mijn werk te krijgen. Daarom heb ik alle weekthema's (dat zijn eigenlijk materialen en technieken, vormen en grafische elementen) bewaard en op een rijtje gezet om te gaan gebruiken in de toekomst.



En ik kwam er deze week ook achter dat ik nog steeds een challenge heb liggen die niet af is!
En daar houd ik niet zo van 😜... 
Het is de 100 Small Steps (art journaling prompts en guidelines). Ik heb nog even gezocht op mijn blog, maar kwam er niet veel van tegen. De meeste uitwerkingen heb ik op Instagram gedeeld.
Maar... bij dag/stap 68 ben ik gestopt!

En verder... tja, soms wil ik teveel en loopt mijn hoofd over. En dan komt er uiteindelijk niets uit mijn handen. Tijd om weer even keuzes te maken en mezelf te beperken. Want alhoewel ik wel graag aan verschillende dingen werk, het moet niet tè veel worden.


maandag 1 augustus 2022

Boerderijdeken

Vorig jaar heb ik een aantal dekens gemaakt met de Mozaïek haaktechniek.
Ik vond (en vind) dit zo'n leuke techniek, dat ik op een gegeven moment een idee kreeg om zelf een  deken te ontwerpen; een boerderij deken!

Dat klinkt leuk, maar het is tamelijk ambitieus en ik liep tegen tal van moeilijkheden aan.
Mozaïek haken heeft nl. een paar 'eisen' of kenmerken waar het ontwerp aan moet voldoen, anders is het niet uit te voeren in deze techniek.
Een hele belangrijke is, dat je altijd met 2 vakjes omhoog moet gaan als je wil verbreden in de teltekening en in het haakwerk.
Ik gebruik pixelplaatjes van internet die ik omzet in een werktekening voor Mozaïek haken.
En ik bedoel hierbij Overlay Mozaïek, waarbij je elke toer aan- en afhecht en altijd rechts begint!

Waarschijnlijk duizelt het je nu al, maar Wolplein heeft een heel duidelijk filmpje gemaakt, kijk maar eens 


En dan weer terug naar mijn boerderijdeken...


De foto hierboven laat rechts het pixelplaatje zien en links de omzetting naar de mozaïek haaktechniek.
Je ziet dat het ontwerp afwijkt... De kruisjes zijn stokjes in de voorste lus om te haken en de lege vakjes zijn vasten in de voorste lus.
Het kost me weinig moeite om foto's van gehaakte dekens in deze techniek om te zetten in een tel- of werktekening. Op die manier heb ik de 'kenmerken' ook ontdekt.



Vorig jaar heb ik een heleboel dingetjes uit geprobeerd voor mijn deken. Lang niet alle pixelplaatjes waren geschikt en soms was er een plaatje wel geschikt, maar kwam het beestje niet goed 'uit de verf' bij het haakwerk...

Een tweede kenmerk van Mozaïekhaken is dat je maar met 1 kleur per toer haakt. Daar kwam ik bij sommige delen flink mee in de knoei.


Je ziet dat b.v. bij de kippen; ik haakte dat deel de ene toer groen en de andere toer bruin. 
Maar de lelletjes wilde ik rood en de snaveltjes geel!
Ik heb daar plaatselijk een rood draadje aangehecht en de gele snavels zijn er later op gezet.

Inmiddels ben ik al een stukje verder. De teltekeningen heb ik allemaal digitaal en ik twijfel nog of ik er een beschrijving van ga maken. Dat is nl. wel heel veel werk!