Pagina's

donderdag 31 maart 2011

Granny squares project: update

Ik ben al enige tijd bezig met mijn 19 verschillende granny squares Ik ga er een tas van maken in de tinten donkerrood-paars-roze-lila-creme. Jullie hebben er al 7 één voor één langs zien komen.
Inmiddels zijn ze allemaal af en toen ik bezig was met het aan elkaar zetten heb ik wat foto's gemaakt. Sinds vanavond zitten alle vierkantjes vast en het wordt al echt een tas. Alleen de binnenvoering moet nog worden gemaakt. Die gaat de tas ook stevigheid bieden...

woensdag 30 maart 2011

Hawaï bloemen haken

Een tijdje geleden kwam ik op internet een prachtige gehaakte bloem tegen. De afbeelding heb ik toen meteen opgeslagen. Ik heb het haaksel goed bekeken en geprobeerd er een patroon van te maken.

Deze week zette Marlene op het hobbydoosforum een link naar een patroon van een Hawaï bloem. Toen ik op http://blog.craftzine.com/archive/2009/08/hawaiian_flower_crochet_motif.html?CMP=OTC-5JF307375954  een kijkje ging nemen, dacht ik: dat is hem!
Je kunt er de werkbeschrijving vinden, van elke ronde is een duidelijke tutorial gemaakt.



De linkerbloem heb ik met haaknaald 3 gemaakt. Ik vond hem wat lossig, alhoewel dat pas bij de laatste toer gebeurde..   De rechterbloem heb ik met haaknaald 2,5 gemaakt, en dit heeft bij mij toch de voorkeur. Echter.. ook hier gaan de bloemblaadjes bij de laatste toer wat omhoog krullen. Maar dat heeft ook wel weer iets. Niet iedereen kan goed uit de voeten met een engels patroon, daarom ook hier een beschrijving in het nederlands.


Patroon Hawaï bloem met vier bloemblaadjes
Kleur A
1)   Haak een ketting van 8 l en sluit met hv tot een ring
2)   12 v in de ring haken en weer sluiten met hv
Kleur B
3)   Haak 1 v in een willekeurige v uit toer 2, *dan 11 l, weer een v. in dezelfde v, in volgende v. weer een v, 1 l, 1v, herhaal vanaf * en sluit toer met hv. Er zijn nu 4 lussen gemaakt van elk 11 l, en daartussen zit: 1 v – 1 l -1v
4)   Haak *18 stk in de 11-l.lus, 1 hv in de l. van toer 3, herhaal vanaf * en sluit de toer.
Kleur C
5)   Haak nu v. om de blaadjes heen; * 9 v. aan één zijde, dan 3 l op de punt, weer 9 v, v. in de 1 l van toer 3 (over de hv heen van toer 4), herhaal vanaf * en sluit met hv. Knip de draad door en hecht af.
Je kunt de bloempunten later via de lossen in de punten aan elkaar maken.

Toen ik deze bloemen had gemaakt, ging ik eens vergelijken met mijn opgeslagen afbeelding. En nee hoor...., het was 'em niet !!!


Nergens kon ik iets vinden dat op een beschrijving leek. Door heel goed de afbeelding te bekijken en m.b.v. de ervaring opgedaan bij het haken van de bovenstaande bloem, kwam ik tot het volgende:


Ze lijken misschien hetzelfde, maar er zit een klein verschil in de laatste toer. Bij de linkerfoto is er gedeeltelijk een vastenrand gemaakt rond de bloemblaadjes. Alleen bij de top van het blaadje zijn er 7 lossen gemaakt.
Op de rechterfoto hebben de bloemblaadjes loshangende lossenrandjes om zich heen, wat een heel speels effect geeft.
Willen jullie de beschrijving van deze bloem? Ja.., dat dacht ik al wel. Nou, hier komt 'ie dan. Toer 1 t/m 4 geldt voor beide versies, toer 5 zal ik even apart beschrijven.

Patroon Hawaï bloem met zes bloemblaadjes
1)   Haak een ketting van 8 l en sluit met hv tot een ring
2)   Nu 18 stk in de ring haken, sluit met hv de toer
3)   *In het eerstvolgende stk uit toer 2 haak je nu 1 v – 10 l – 1 v, in het volgende stk haak je een v, dan 1 l en nog een v. in het volgende stk, herhaal vanaf * en sluit met hv. Je hebt nu 6 lussen van elk 10 l. Tussen de lussen heb je steeds: 1 v – 1 l -1 v
4)   *Haak in de eerstvolgende lus: 3 h.stk – 4 stk – 6 d.stk – 4 stk – 3 h.stk, dan 1 v in de l. van toer 3 en dan herhaal je vanaf *, sluit toer met hv.
5)   Haak deze toer eventueel met contrastkleur. Begin met *1 v in de l van toer 3 (over de v van toer 4 heen), 6 l, 1 v in het 1e d.stk, 6 l, 1 v in het 6e d.stk, herhaal vanaf * en sluit de toer.
Het is nu mogelijk om diverse bloemen aan elkaar te haken door bij de 6 l die tussen de v van respectievelijk het 1e en 6e d.stk gemaakt worden in toer 5 een verbinding te maken met een andere bloem. Je haakt dan na 3 l een v waarbij je met de haaknaald om de lossen van een ander bloemetje steekt. Je doet dit bij 2 bloemblaadjes na elkaar.
Bij de linkerbloem doe je toer 5 als volgt:
-->*Haak in de 3 h.stk en de 4 stk en het 1e d.stk allemaal v. (= 8v), dan 7 l, en dan weer 8v, ga meteen door naar het volgende bloemblaadje en herhaal vanaf *. Wil je de bloemen aan elkaar maken, dan maak je bij twee achtereenvolgende bloemblaadjes na de 8 v eerst 3 l, dan een v. waarbij je de haaknaald om de l van een ander bloemetje haalt, weer 3 l, tenslotte weer 8v.

Nog een verduidelijkingsfoto bij toer 3:


Succes met haken, en laat het weten als je tegen fouten aanloopt in de beschrijving, of als je vragen hebt.    

dinsdag 29 maart 2011

Informatie over het meebreideken


Ik heb gemerkt dat er vragen leven over het fenomeen meebreideken. Het is ook allemaal een beetje abrupt begonnen, maar de ontwikkeling is via het topic op hobbydoosforum te lezen. Daar schreef ik toen o.a. het volgende:
Omdat ik het leuk vind om allerlei breisteken uit te proberen was ik voor mezelf begonnen aan een soort lappendeken; vierkante blokken die later aan elkaar gezet worden.
Toen stuitte ik op internet op het fenomeen Groninger meebreideken, en ik dacht dat is het eigenlijk..!
Maar de site is van het net verdwenen en de patronen konden alleen verkregen worden als je ook wol bestelde.

Nu ben ik van plan om mijn eigen breideken te ontwerpen. Het worden blokken van 20 bij 20 cm.
Maar waarom zou ik het voor mezelf houden? Ik las op internet dat er best wel mensen zijn die alsnog mee hadden willen doen....
Wie van jullie vind het leuk om met mij mee te doen?
Er zijn geen kosten aan verbonden. Ik zet de patroontjes voor de blokken gratis in dit topic.
Nou, ik ben heel benieuwd of er animo is onder de dames...!
Het is de bedoeling dat ik iedere maand (inmiddels iedere twee weken) een nieuw blok op internet zet. De ene keer zal dit een reliëfpatroontje zijn, dan weer een ajour- of een kabelpatroontje of een combinatie. Je verzamelt op deze manier een heleboel blokken, die later aan elkaar gezet worden.
Misschien vind je een deken te groot, je kunt dan ook kiezen voor een kussen of een kleiner formaat dekentje. Het is het mooist om alle blokken van dezelfde wol te breien. Sommige mensen vinden het leuk om de blokken van verschillende kleuren te maken. Het kan een leuk effect geven als je de kleuren laat verspringen. Zelf maak ik het meebreideken van wolwitte wol.
Je maakt de deken voor jezelf, het is geen werkstuk dat rondgaat en waar iedereen een stukje aan mee breit. Maar het is wel leuk om met elkaar je ups en downs te bespreken rond de blokken. Of je werk te laten zien, ieder doet het toch weer op zijn eigen manier. Daarom heet het meebreideken.
Je kunt een blok ook meerdere keren maken zodat je deken harder opschiet. Verder kun je ook zelf een extra blok verzinnen als je dat ziet zitten, misschien een goede optie als je een bepaald blok niet leuk vindt.
In totaal wil ik minimaal 25 verschillende blokken publiceren. Als er behoefte is aan meer, dan is dat geen enkel probleem. Zelf wil ik een grote deken maken en ik ben van plan om geen enkel blok dubbel te maken. Dus voor de enthousiastelingen wil ik best 50 blokken online zetten in de toekomst.
Mocht je het deken niet al te groot willen maken, dan kun je er ook een mooi wandkleed van maken. T.z.t. zal ik ook een mooie afwerkrand beschrijven.
Ik maak het deken van goedkope wol (acryl) van de Wibra, de Saskiabollen kosten maar één euro, breien fijn, er zit 100 gram op met een looplengte van 260 meter. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en wordt gebreid met naald 3,5 of 4. Maar je kunt ook voor dikkere of dunnere wol kiezen en afhankelijk daarvan je blokken groter of kleiner maken dan 20 bij 20 of de blokpatronen aanpassen via een stekenproef. Er zit altijd herhaling in de blokken. Maar je moet dan wel wat brei ervaring hebben.
Zelf heb ik 10 bollen gekocht, kun je je geen buil aanvallen vond ik voor 10 euro...
Ik schat dat je zo'n 8 tot 10 blokken uit een bol kan halen, maar ik weet het op dit moment nog niet zeker. Zelf ben ik natuurlijk al verder dan het eerste blok, maar omdat ik diverse blokken heb opstaan (elk met een andere bol) vind ik het lastig om dit met zekerheid te kunnen zeggen.
Het kan zijn dat er wat verschil in de afmetingen van je blok zitten. Dit kun je het oplossen door bv twee extra naalden tricotsteek te breien na het betreffende patroon. Soms is het verschil ook op te lossen door je blok wat op te spannen. Je kunt op een plaatje hout 4 spijkertje timmeren in een vierkant, tussen de spijkers steeds 20 cm.. Met een plantenspuit bevochtig je het gebreide blok lichtjes en daarna span je het op m.b.v. de spijkertjes. In plaats van bevochtigen met de plantenspuit, kun je er ook een gevouwen vochtige doek op leggen. Nooit strijken of persen, want dan raak je het mooie van je structuur en reliëf kwijt.. Iets verschil in de blokken heb je al snel. Met het aan elkaar zetten van de blokken kun je er ook nog rekening mee houden dat je een iets kleiner blok tussen de wat ruimere plaatst. Dan zie je er uiteindelijk bijna niets meer van.
Ik naai de blokken aan elkaar door twee blokken met de verkeerde kant op elkaar te leggen. Ik gebruik de aanhechtdraad vanuit de hoek en steek dan met de naald in het meest uitstekende lusje van de breisteek, meteen recht door naar het andere blok, dan opzij en weer recht naar voren naar de andere kant. Op deze manier zie je er bijna niets van.
Ik maak eerst banen en dan maak ik de banen aan elkaar. 'k Heb er helaas nog geen foto's van gemaakt, maar dat hoop ik nog te doen!
Intussen zijn alle patronen van de blokken op mijn blog via het tabblad meebreideken op rij te vinden.

maandag 28 maart 2011

Irish rose square

Voor mijn granny square tas in roze-, donkerrood- en paarstinten heb ik ook een bloemenkant gemaakt. Een aantal bloemen zijn inmiddels de revue al gepasseerd op mijn blog. Vandaag staat de Irish Rose in de schijnwerpers, het oorspronkelijk ontwerp is van Ferosa Harold en is te vinden in het engels op Ravelry.
Ik moest qua afmeting het vierkantje een stuk kleiner maken en heb daarom ook het patroontje aangepast.

Als je op de foto's klikt, worden ze vergroot weergegeven zodat je de details beter kunt zien.
Heb je er ook zin in gekregen om deze square te maken? Of misschien alleen de roos?

Irish Rose
Kleur A
1)    Haak een ketting van 6 l en sluit met hv. In de ring 16 v. maken.
2)   4 l, *sla een v. over uit toer 1, hv in volgende v. van toer 1, 3 l, herhaal vanaf * en sluit met hv. (Er zijn nu 8 v en 8 3-l. boogjes)
3)   Maak in elke 3 l. boog: 1v- 1 h.stk – 1 stk – 1 h.stk – 1v. Sluit de toer met hv. Je hebt nu 8 kleine bloemblaadjes gevuld.
4)   Werk achter de blaadjes. Maak een v. om de v. uit toer 2, *4 l, v. om volgende v. uit toer 2, herhaal vanaf * en sluit met hv. (er zijn nu 8 4-l. bogen)
5)   In elke 4 l. boog: 1 v – 1 h.stk – 3 stk – 1 h.stk – 1 v. Sluit de toer met hv. Je hebt nu opnieuw 8 bloemblaadjes gevuld.
6)   Werk achter de blaadjes. Maak een v. om de v. uit toer 4, * 5 l, v. om volgende v. uit toer 4, herhaal vanaf * en sluit met hv.
7)   In elke 5 l. boog: 1 v – 1 h.stk – 4 stk – 1 h.stk – 1 v. Sluit de toer met hv. Je hebt nu wederom 8 bloemblaadjes gevuld.
8)   Werk achter de blaadjes. Maak een v. om de v. uit toer 6, * 6 l, v. om volgende v. uit toer 6, herhaal vanaf * en sluit met hv.
9)   In elke 6 l. boog: 1 v – 1 h.stk – 5 stk – 1 h.stk – 1 v. Sluit de toer met hv. Je hebt nu voor het laatst 8 bloemblaadjes gevuld.
Kleur B
10) Begin met een reliëfstokje achter om een v. uit toer 8, 7 l, *1 reliëfstokje achter om de volgende v. uit toer 8, 7 l, herhaal vanaf * en sluit met hv. (er zijn nu 8 7-l. bogen en 8 stk)
11)  *Haak 3 stk (1e stk= 3 l), 2 l, 3 stk in één en dezelfde 7-l boog (dit is de hoek), 2 l, in de volgende 7-l. boog haak je 1 stk – 2 l – 1 stk – 2 l, herhaal vanaf * en sluit met hv. (je hebt nu 4 hoeken en daartussen nog 2 stokjes afgewisseld met 2 l.)
12) Ga met hv naar de hoekruimte; 3 stk – 2 l – 3 stk. *Nu 2 l, 1 stk op het laatste stokje van de hoek uit toer 11,, 2 stk in de volgende 2 l. ruimte, 1 stk op het stk uit toer 11, 2 l, weer een stk op het volgende stk uit toer 11, 2 stk in de volgende 2 l. ruimte,1 stk op het 1e stk van de hoek en maak dan weer een hoek. Herhaal vanaf * en sluit met hv.
13) In elke hoekruimte: 3 stk – 2 l – 3 stk. *Dan 2 l, 4 stk (waarbij je het 1e stk op het laatste stk van de hoek uit toer 12 maakt, 2 stk in de l. ruimte en het 4e stk op het eerstvolgende stk na de l. ruimte van toer 12), 2 l, weer 4 stk, 2 l, weer 4 stk, 2 l en dan maak je weer een hoek. Herhaal vanaf *, kijk goed naar de foto waar je de 4 stk moet haken. Sluit met hv.
Kleur C
14) Als toer 13, maar i.p.v. stk haak je nu h.stk. Knip de draad door en hecht af.

zaterdag 26 maart 2011

Blok 8 van het meebreideken: Madeliefjesladder

Het wordt tijd voor blok 8; er zijn inmiddels weer twee weken voorbij sinds het laatste blok. Omdat ik bezig ben met het bloementhema moet het meebreideken er ook aan geloven; bloemen dus..


Het is een ajourmotiefje; door op bepaalde plaatsen steken samen te voegen en ergens anders weer een omslag te maken ontstaat het patroontje. Veel plezier met het breien!

Blok 8: Madeliefjesladder

Opzetten 47 steken met naald 3,5. Brei 4 naalden ribbelsteek en dan nog een naald av. waarbij je de twee eerste en twee laatste steken ribbelsteek (rb.st) breit.

Madeliefjesladder
Dit patroon heeft 18 toeren. Alleen de heengaande/oneven toeren worden beschreven. Alle teruggaande/ even toeren als volgt breien: 2 rb.st – 43 av – 2 rb.st.
Afkortingen/uitleg:
·         rb.st = ribbelsteek
·         r.e.o. = rechte eenvoudige overhaling: 1 st. r. afhalen, 1 st. r. breien, afgehaalde steek erover heen halen
·         o = omslag
·         r.s.br = recht samen breien

Toer 1:   2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o – 3 r – 2 r.s.br – 1 0 - 4 r – 1 o – 2 r.s.br* ,                       
                herhaal vanaf * (totaal 3x), eindig met 1 r – 2 rb.st.
Toer 3:   2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o – 2 r – 2 r.s.br – 1 o – 1 r – 1 o -  1 r.e.o. – 2 r –
           1 o – 2 r.s.br*, herhaal vanaf * (totaal 3x), eindig met 1 r, 2 rb.st.
Toer 5:   2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o- 1 r – 2 r.s.br – 1 o – 3 r – 1 o -1 r.e.o. – 1 r – 1 o  – 2
                r.s.br *, herhaal vanaf * (totaal 3x), eindig met 1 r, 2 rb.st.
Toer 7:   2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o – 2 r.s.br – 1 o – 5 r – 1 o – 1 r.e.o. – 1 o –
           2 r.s.br *, herhaal vanaf * (totaal 3x), eindig met 1r, 2 rb.st.
Toer 9:   2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o – 2 r – 2 r.s.br – 1 o – 1 r (achter insteken) – 1 o
           – 1 r.e.o. – 2 r – 1 o -2 r.s.br*, herh. vanaf * (totaal 3x),
           eindig met 1 r, 2 rb.st
Toer 11:  2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o – 3 r – 1 o - 2 st. r afhalen + 1 r + de afgehaalde
           st.eroverheen halen – 1 o -3 r – 1o -2 r.s.br*, herhaal vanaf *
           (totaal 3x), eindig met 1 r, 2 rb.st
Toer 13:  2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o – 2 r -1 r.e.o. -1 o – 1 r (achter insteken) -1 o –
           2 r.s.br – 2 r – 1 o - 2 r.s.br*, herh. vanaf * (totaal 3x), eindig met
           1 r – 2 rb.st
Toer 15: 2 rb.st - * 1 r – 1 r.e.o. – 1 o – 9 r - 1 o – 2 r.s.br - *, herhaal vanaf *
                (totaal 3x), eindig met 1 r , 2 rb.st
Toer 17:  als toer 15

Deze 18 toeren vormen het madeliefjespatroon, ik heb dit 3x gedaan om aan 19 cm te komen.
Het blok afsluiten met 4 naalden ribbelsteek, waarbij je in de laatste naald alle steken afkant.

Buideltasje met bloemetjes om te haken

Toen ik de lade ging opruimen van onze werkbank in de garage kwam ik het buideltasje met snoepjes tegen voor de hond. We hebben zelf geen hond, maar wel eens een hond van kennissen voor een dagje.
Zoiets moet natuurlijk ook te haken zijn, dacht ik. En omdat enige ordening in mijn 'handtas' wel noodzakelijk blijkt te zijn, sinds mijn oudste zoon telkens loopt te mopperen als hij mijn autosleutels weer eens niet kan vinden in mijn tas, leek het me een goed idee om een stevig sleutelbuideltasje te maken!


Buideltasje

1)      Haak 6 lossen en sluit met hv. tot een ring
2)     Maak in elke l. nu 2 vasten (= 12 v)
3)     Herhaal toer 2 ( =24 v)
4)     Haak om en om 1 v. en 2 v. in elke v. van de vorige toer (=36 v)
5)     Haak nu afwisselend in elke vaste:* 1 v – 1 v – 2 v, herhaal vanaf * (=48 v)
Toer 6 en verder: haak nu verder in vasten en maak in iedere v. een nieuwe v. Er komen dus geen steken meer bij en het rondje gaat bol staan. Wissel af en toe van kleur als je dit leuk vindt. Na 9 cm vanaf het beginrondje haak je een toer stokjes, om later een koordje door te kunnen rijgen.  Haar nog een laatste toer v. Als je het leuk vindt kun je nog een picootjesrand maken, door bv 1 v – 3 l. – 1 v – 3 l. steeds af te wisselen.
Haak een koordje van 50 cm met lossen en haal dit met een klein veiligheidspeldje tussen de stokje door.

Bloemetjes
Op dit buideltasje zitten twee identieke bloemetje die door het kleurverschil toch weer anders aan doen. Het bloemetje vond ik op het blog van huisje9, zie http://huisje9.blogspot.com/2010/08/allemaal-bloempjes.html  Je vindt hier een uitstekende beschrijving om ze te maken!

vrijdag 25 maart 2011

Gehaakte etui met bloemen

Gehaakte etui met bloemetjes    

Deze etui heb ik gemaakt van restjes katoen en met behulp van haaknaald nr. 2,5.
Het is één lapje, dat later dubbel wordt gevouwen en dichtgenaaid.
‘t Is helaas niet helemaal zonder slag of stoot gegaan. Op het eind had ik niet genoeg paarse katoen, in de winkel hadden ze de kleur ook niet meer…, dat zal je altijd zien! Er zat niets anders op dan maar een paars gehaakt bloemetje uit mijn voorraad uit te halen… (voor elk probleem is er een oplossing)

Werkbeschrijving voor deze etui:
Kleur A
·         Haak een ketting van 101 lossen
·         Haak vasten in deze lossen, begin in de 2e losse vanaf je haaknaald = 100 v.
·         Keer met 1 l, en haak nu op alle vasten van de vorige toer stokjes = 100 stk.
Kleur B
·         Haak 100 v.
·         Keer met 1 l. en haak 100 stokjes
Kleur C
·         Haak 100 v.
·         Keer met 1 l. en haak 100 stokjes
Maak net zoveel randen met de kleurtjes als je wilt; steeds een toer vasten en een toer stokjes erop. Dat geeft aan de ene kant stevigheid (door de vasten) en door de stokjes blijft het toch een soepel geheel.
Bij de laatste toer stokjes haak je na het 14e, 28e en 32e stokje een lusje door 12 l. te haken, die je dan met een halve vaste in dat stokje vastzet.
Lapje dubbelvouwen en met de loshangende draadjes aan één zijkant dichtnaaien.
Naai drie bijpassende knoopjes op de bovenste rand.

De bloemetjes

Linkerbloem
Kleur A
·         4 l. haken en met hv. sluiten tot een ring
·         12 v. in de ring, sluiten met hv.
·         In elke v. een stokje haken met telkens 1 l. ertussen
Kleur B
·         *1 v in het stokje vorige toer – 3 l., sla stokje vorige toer over en herhaal vanaf * (6 3-lossen bogen)
·         In elke 3-lossenboog: 1 v – 2 h. stk – 1 stk – 2 h.stk – 1 v.

Middelste bloemetje
·         Haak 4 l. en sluit met hv tot een ring
·         10 stk in de ring haken en sluiten met hv.
·         In ieder stokje: 1 v – 3 l – 1v

Rechterbloem
Kleur A
·         4 l. haken en met hv. sluiten tot een ring
·         12 v. in de ring, sluiten met hv.
·         In elke v. een stokje haken met telkens 1 l. ertussen
Kleur B
·         Begin met een v. op een stokje van de vorige toer, *3 l, weer een v. op het volgende stk, herhaal vanaf * en eindig met 3 l, en sluit met hv. (12 bogen)
·         In elke 3-l boog: 1 hv – 1 h.stk – 1 stk – 1 h.stk, eindig de toer met hv.

Humeurige poezen en bloggersvreugde

     Spooky en Boofy hebben een rustige nacht gehad, en ik ook.. Maar het zijn nog net oude vrouwtjes zoals ze zich gedragen. Bovendien hebben ze een humeur om op te schieten. Als het ze uitkomt mag ik ze even aanhalen, maar dat voorrecht is hier niet iedereen gegund.. En naar elkaar doen ze niet anders dan blazen.. Gelukkig bewegen ze zich al beter en slapen ze veel. Het eten gaat ook goed, ik geef ze hele kleine beetjes goed verdeeld over de dag.

Intussen ben ik druk bezig met allerlei dingetjes aan het afmaken. Dat vind ik dus wel een voordeel van het bloggen; je gaat je dingen echt afmaken omdat je een foto wil maken en je werk wilt presenteren. Vroeger bleef er bij mij een hoop liggen.. Ik heb graag telkens een nieuwe uitdaging en dan laat je het minder leuke werk al gauw zitten.
Daarnaast waardeer ik de leuke en lieve reacties op mijn berichten heel erg! Heel hartelijk bedankt blogvolgers! Het stimuleert me om door te gaan waar ik mee bezig ben. Ik vind het ook erg leuk om dingen te delen met mensen die dezelfde interesses hebben. In mijn omgeving ken ik best mensen die graag naaien of haken, of breien, maar het speelt bij hen vaak niet zo'n belangrijke rol als bij mij. Dat maakt dat je er heel verschillend in staat. Bloggen ligt mij gewoon ook. Ik schrijf en orden graag, dus is een blog voor mij een ideaal middel om daar vorm aan te geven.
En dan nog die enorme bron van inspiratie door het volgen van al die blogs die ik inmiddels heb ontdekt.... Wat wordt er toch veel moois gemaakt. Voorlopig kan ik er nog niet genoeg van krijgen!

donderdag 24 maart 2011

Zielig... Spooky en Boofy

Vandaag zijn onze twee poezen, Spooky en Boofy geopereerd. We hebben hen laten castreren omdat we echt geen nestjes willen. Tot nu toe hadden ze de kattenpil, maar dat is op de lange duur slecht voor ze.


Op deze foto's zijn ze nog maar 8 weken oud, maar nu zijn ze inmiddels 8 maanden.

Ik heb nu nog geen foto's gemaakt, maar ze lopen op hoge pootjes, de wond in het buikje trekt nog. En ze kunnen al helemaal niet springen. O, dat valt niet mee. Spooky viel gewoon bijna van de tafel af toen ze het probeeerde...
En het ergste is dat ze eigenlijk 10 dagen binnen moeten blijven... En ze zijn toch zo graag buiten. Dat gaat moeilijk worden met dit prachtige weer. Voordat je het weet glippen ze natuurlijk mee naar buiten...
Ik hoop maar dat ze straks lekker gaan slapen en niet teveel aan hun buikjes likken. Dan ga ik er heerlijk naast zitten met een haak- of breiwerkje!

woensdag 23 maart 2011

Diverse bloemetjes

Van links naar rechts met de klok mee liggen hier de volgende bloemetjes te stralen:
  • Fantasiebloem
  • Dubbele bloem
  • Japanse bloem in 4 kleuren
  • Gele bloem
  • Witte bloem

De meeste van deze bloemetjes heb ik op internet gevonden, ik geef jullie graag de linken door. Het witte bloemetje heb ik zelf ontworpen.
Fantasiebloem
Dit is een patroon van Teresa Richardson. Ik vond het op internet in het engels. Voor mijn bloglezers heb ik hier een Nederlandse versie.
1.   Haak 4 l en sluit met hv tot een cirkel
2.   Haak 2 l (=1e h.stk) en dan nog 9 h.stk in de ring. Sluit met hv.
3.   Maak 1 l en 1 hv in dezelfde steek, * 3 l, sla een steek over uit toer 2 en maak een v. in de volgende steek,  herhaal vanaf * en sluit met hv. (Er zijn nu 5 boogjes van 3 l gemaakt)
4.   In iedere 3-l boog: 1 hv, 2 l, 9 d.stk , 2 l. Sluit de toer met hv. (er zijn nu 5 bloemblaadjes gevuld) en knip de draad af.

Dubbele bloem
Deze komt van Grietjekarwietje, zie voor beschrijving van het patroon: http://grietjekarwietje.blogspot.com/2011/03/haakpatroon-dubbele-bloem.html

Japanse bloem in vier kleuren
Op het weblog van Ebi staat een schitterende tutorial over hoe je deze bloem stap voor stap kunt maken. Zie http://ebiart.blogspot.com/2011/03/japanse-bloem.html?showComment=1300294379890

Gele bloem
Dit patroon staat bij Hobbydoos, het is weer eens wat anders vond ik: http://www.hobbydoos.nl/haken/bloemen/bloemen.asp

Witte bloem
Dit is een eigen ontwerp, na een heleboel verschillende bloemetjes gehaakt te hebben had ik wel zin om zelf iets te bedenken.
1.   Haak 6 l en sluit met hv tot een ring.
2.   Maak afwisselend: 2 d.stk – 3 l – 2 d.stk -3 l, totdat er 9 spaken zijn van 2 d.stk en ook 9 bogen van 3 l. Sluit de toer met hv
3.   In elke 3-l boog: 1v – 1 h. stk – 1 stk – 1 h.stk – 1v. Sluit met hv de toer.
4.   Haak achter de bloemblaadjes: *reliëfstokje achter om de 2 d. stk van toer 2, 5 l, herhaal vanaf * en sluit met hv. (Er zijn nu 9 bogen van 5 l)
5.   Haak in elke 5-l boog: 1v – 1h.stk – 5 stk – 1 h.stk – 1v. Sluit met hv. Knip de draad door en hecht af.