Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 29 december 2014

Even dromen ...




Stel je voor dat ik hier woon .... en ...





dat dit mijn uitzicht is ... en ...


En dat mijn raampjes er zo uitzien ...



En mijn beestjes lekker warm in deze schuur zitten ...



Of lekker tevreden binnen zitten ...


Ach, dan had ik misschien niet zoveel meer om te dromen ...

Allemaal een heel goede jaarwisseling gewenst. Ik denk dat dit m'n laatste blogje van 2014 is ...
Er wordt hier wel lekker gerommeld en geknutseld, zelfs gebreid en gehaakt!
Maar de laptop staat niet veel aan, even afstand nemen ..., heb ik behoefte aan ...


woensdag 24 december 2014

Creatief dagboek ... (december)

De maand december loopt al weer op z'n einde en daarmee ook het jaar 2014.
In januari begon ik vol goede moed met een creatief dagboek, waarbij ik mezelf de uitdaging stelde om elke maand een kleur centraal te stellen.
Ondanks wat kleine strubbelingen heb ik het met veel plezier gedaan en was het een leerzame zoektocht.
Gisteren heb ik de laatste pagina's toegevoegd en het geheel zit nu in twee ringbanden. Ik had niet kunnen denken dat ik zoveel zou maken!



Van allerlei restjes rood papier en rode illustraties scheurde ik snippers, die ik opplakte als een lappendeken. Daar om heen tekende ik een kader en internet hielp me met de kenmerken van het kleurtype rood in brede zin.

'Rode' mensen zijn heel actief, vol zelfvertrouwen en houden van een uitdaging. Ze willen graag presteren, indruk maken en houden van imponeren; ze houden van survival of gaan bv bungeejumpen. Het zijn ook ondernemende mensen, die bovenal heel flexibel zijn.
'Rode' kiezers zullen impulsief kiezen en hebben een voorkeur om iets te kiezen wat niet saai is, maar bv prestatiegericht.
Als je het kleurtype rood bent, zul je de neiging hebben om (te) snel te kiezen. 




Nou, daar herken ik niet zoveel in van mezelf. Ik ben een behoorlijke twijfelaar, althans vroeger was ik het heel erg ... Ik heb er wel mee leren omgaan. Voor prestatiegerichte uitdagingen loop ik ook niet warm, ik kijk altijd een beetje meewarig naar zoiets en denk dan al snel 'wat moet je bewijzen?'
Ik houd wel eens van een uitdaging, maar dan om wat de uitdaging inhoudt ... Het proces en niet het product....





Verder heb ik ook nog gewerkt met 'silhouetten', een leuke tip uit één van de nieuwe boekjes.
Ik koos een mooie dame uit, maar je kunt ook een dier, boom, een plant of een auto kiezen.




De afbeelding knip je netjes uit en daarna leg je die op een paar velletjes krantenpapier en knip je nogmaals langs de contourlijnen.
Met deze extra beelden ga je schuiven en een leuke compositie maken. Je kunt ze laten overlappen, uit laten steken, qua hoogte laten variéren, laten spiegelen ...
Daarna plak je alles op een bijpassende achtergrond (die had ik nog liggen, gemaakt m.b.v. de gelli plate) en ga je de pagina afwerken, bv met kleurpotlood of krijtjes.



Zo'n pagina kost echt niet veel tijd om te maken, in een verloren half uurtje kun je het af hebben..



Hierboven m'n eerste rood-pagina, eigenlijk heel simpel gemaakt met een prachtige illustratie op een bewerkte pagina van acrylverf. Het lijkt net of de deur erachter zit en het rood lijkt de muur ...



En tenslotte nog een hele simpele pagina, die snel af was omdat ik de achtergronden al een andere keer had gemaakt ...

Ik ben nu wel klaar met rood en ik ook wel met het gebonden zijn aan een bepaalde kleur. Dat was vaak echt wel lastig.
Voor volgend jaar liggen er al twee dummies te wachten, want ook dan ga ik gewoon lekker door met art journaling!








maandag 22 december 2014

Rood met ingrediënten

Hoe meer je hebt, hoe lastiger het is om te kiezen. Dat geldt ook voor je hobby. Daarom vind ik het heerlijk om soms te werken met restanten of waardeloos materiaal. Het maakt je beperkt en juist daardoor word je creatief.

In het boek Art journaling van Jenny de Bode vond ik een leuke opdracht rond beperking.
Zes ingrediënten voor een art journal (je kunt ze zelf zoeken of juist iemand anders voor je laten doen).
1. Vijf plaatjes met één bepaalde kleur
2. Een afbeelding met een cijfer
3. Een titel of groot gedrukt woord
4. Iets wat glimt
5. Een spreuk, uitspraak, raad ...
6. Iets wat je weg zou willen gooien



Je knipt of scheurt je plaatjes uit, het mogen ook delen van plaatjes zijn en je maakt daarmee een mooie compositie op twee bladzijden naast elkaar. Onthoud hoe je alles hebt neergelegd of maak even een foto.
Schilder je ondergrond in een bijpassende kleur, b.v. met aquarelverf. Maar je kunt ook pastelkrijtjes gebruiken of bijpassend gekleurd papier.
Als de ondergrond droog is, plak je alle plaatjes op.
Tenslotte werk je de bladzijden af door b.v. randjes om de plaatjes te maken met kleurpotlood of met een stift of krijtje. Je kunt ook geschreven tekst toevoegen of een leuk kadertje om de bladzijden.




Ik koos voor rood, omdat ik nog wel een leuke pagina voor december in mijn creatief dagboek kon gebruiken! Het viel me op dat er niet eens zo heel veel leuke rode plaatjes te vinden zijn. Nu is rood ook niet zo'n m'n kleur, dus ik zit wat te dralen bij het kiezen van zo'n plaatje. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind het al snel te opvallend of zelfs schreeuwerig...




De ondergrond bewerkte ik eerst met gesso, daardoor trekt de aquarellaag niet zo in het papier en houd je meer kleur over. Gesso geeft ook meteen een leuk structuurtje.
En nu de pagina's af zijn, vind ik het helemaal leuk. En het was helemaal niet moeilijk, gewoon omdat je beperkt wordt. Zodra je teveel hebt blijf je eindeloos overwegen of je dìt zult doen ..., of dat je dàt zult kiezen, en staat het dan wel bij elkaar ... ?
Laat je gewoon verrassen met datgene wat voorhanden is, je gaat er heel anders van kijken!


zaterdag 20 december 2014

Spelen met plaatjes

Plaatjes knippen en bewaren ..., ik doe het al van jongs af aan. Vroeger maakte ik plakboeken, ook m'n agenda's werden op die manier gevuld. Ik moet ze nog ergens in een doos op zolder hebben, toch maar eens tevoorschijn halen; het lijkt me zo leuk om weer terug te zien!




Uit een vakblad van DH scheurde ik deze illustratie. Ergens verder in het artikel stond er nog zó'n afbeelding, maar dan iets kleiner. Ook die had ik bewaard. Ik vond die deur gewoon zo leuk ...




Op de foto hierboven zie je dat ik die kerel verwijderd heb uit de deuropening ... en rechts zie je een illustratie van een gezellige keuken met rode accenten. En die twee wilde ik graag combineren ...




En dat is gelukt! En toen pakte ik meteen het kleinere plaatje van de deur er ook maar bij en daar stond een kerel met een fiets in de deuropening. Ook hij werd met de schaar verwijderd, z'n fiets mocht blijven. Eens even kijken wat we nog meer hebben ... een kerstmanvrouwtje ? 
Ik kreeg er echt lol in om buiten wat rendieren te zetten en ook het dak bleef niet leeg ...
Heerlijk om zo met plaatjes te spelen! De mannen  hier halen hun schouders maar weer eens op en snappen er niks van ...




Van m'n werk kregen we bij de jaarsluiting een boekenbon en die heb ik meteen besteed.
Bij de dikke meneer (die uitdrukking is van Marian en vind ik zò leuk ..) heb ik gisteren bovenstaande boeken besteld en je kunt gewoon betalen met de code van je digitale boekenbon, te gek hoor!
En wat denk je? Vanmiddag liet de postbode ze al op de mat ploffen!!!

Ik wil me verder gaan ontwikkelen op het gebied van art journaling en ik merk dat ik erg blijf hangen in bepaalde aanpakken en heb dus een duwtje nodig ...
Deze boeken gaan mij daar hopelijk bij helpen. Jenny de Bode vind ik een geweldig gedreven vrouw, ze heeft ook een website waar je al veel ideetjes op kunt doen, KLIK ...




En ik heb mezelf ook verwend met het papierboek van Flow, een hele dikke pil vol met papiertjes, stickers, labels, kaartjes, illustraties ... Geen artikelen, geen letters, alleen maar materiaal!
De foto's hierboven doen absoluut geen recht aan de geweldige inhoud, maar jullie gaan de komende tijd wel e.e.a. verwerkt zien in m'n art journaal...



donderdag 18 december 2014

The Bedlamfarm ...



Dit boek heb ik nu al voor de derde keer gelezen, en eerlijk is eerlijk .... dat doe ik met geen enkel boek!
Jon Katz is de schrijver van Hondsdagen, maar hij is ook journalist, hij schrijft colomns en hij is boer!
Na jaren een druk stadsleven te hebben geleid met zijn vrouw Paula (professor), koopt hij een oude schapenboerderij op het platteland in het noorden van de staat New York, de Bedlam farm.
De verhalen in dit boek zijn allemaal non fictie en geweldig om te lezen!


Bedlam farm


De hoofdstukken in het boek zijn los te lezen, maar als je eenmaal begint wil je ze allemaal lezen!
De honden spelen wel een hoofdrol in het leven van Jon en ook in het boek.
Hij heeft er vier; 2 border collies en 2 labradors ..

Rose

Rose is dè werkhond van de boerderij. Als hij over haar vertelt dat zie je het helemaal voor je!

Rose, Jon en de schapen

Maar dan komt ook Izzy op de boerderij, eveneens een bordercollie, maar zij heeft altijd achter een hek gezeten en het is verbazingwekkend hoe ze leert op de boerderij ...

Izzy

Het is een druk en soms uitputtend leven op de boerderij. Jon kan slecht lopen en heeft last van zijn rug, maar de dieren zijn hem alles.



De labradors maken er een potje van door van alles te eten en vervolgens weer uit te kotsen. Soms stinken ze een uur in de wind, maar het kan Jon niet deren.
Clementine en Pearl zijn allebei blonde labradors. Clementine is een allemansvriend, Pearl is een showhond geweest en uiteindelijk via de fokker bij Jon terecht gekomen. In haar achterpoten houden titaniumschroeven haar gewrichten bij elkaar voor zover ze nog origineel zijn. Ze heeft al heel vaak op de operatietafel gelegen, maar ze blijft een hond die vertrouwen in zichzelf heeft. Langer dan een paar minuten kan ze niet rennen of achter een bal aanzitten.



Dit is Moeders, de stalkat ... die vele muizen vangt en voor geen kleintje vervaard is.

Moeders


Maar op een dag komt er ook een koe op de boerderij, een rund van ruim 800 kilo. Hij heet Elvis en heeft zo ongeveer het formaat van een camper. Het is een vriendelijk beest.


Elvis

Na verloop van tijd merkt Jon dat Elvis toch wel erg alleen is en niets heeft te doen. De honden hebben hun werk en elkaar of ze gaan beurtelings met Jon mee naar fysiotherapie, de ezels en de schapen hebben elkaar, maar Elvis staat alleen achter het hek ..., zijn hek, want het wordt een chaos als hij tussen de ezels of de schapen komt...


Links Luna, rechts Elvis

Elvis had zijn hele leven met een kudde melkkoeien doorgebracht en hij was dan ook maar wat blij dat de driejarige Luna op de Bedlam farm kwam wonen. Vanaf die dag zijn ze onafscheidelijk!



Jeannette en baby Jesus

Er zijn ook ezels op de boerderij, ze kosten Jon alleen maar geld, maar het is een liefhebberij. Hij geniet van hun gezelschap.
Zo is daar Carol een gepensioneerde ezelin en op een dag komt er een tweede ezelin, Jeannette.
Jon weet niet dat ze zwanger is en zo staat hij op een dag voor een volkomen verrassing als hij gebeld wordt door Anthony (die veel op de boerderij aan het werk is voor allerlei restauratiewerkzaamheden) met de mededeling dat er een nieuwe ezel in de wei loopt...
Jon laat zijn boodschappen voor wat het is, en gaat natuurlijk direct naar huis!




En dan zijn er nog de schapen die elke dag gehoed moeten worden en naar een goed plekje gebracht moeten worden om te kunnen grazen. 
Jon heeft voor een paar schapen namen, maar voor de rest ziet hij ze niet als individuele persoonlijkheden. Als hij de veearts belt, dan noemt hij hun nummers.

"Ondanks dood en geboorte, meedogenloze winters en gortdroge zomers, en de drama's met de dieren, met de honden" waar hij van houdt zegt Jon dat "een leven zonder vertrouwen niet mogelijk is. En als alles is gezegd en gedaan, dan is hij niets anders dan een gelukkig mens".

Ik kan jullie zijn boeken aanbevelen; het is alsof je er bij bent..., zo echt!
Twee van zijn boeken zijn vertaald in het Nederlands: Hondsdagen (het boek waarover ik hierboven vertel) en Een hondenjaar. Dat boek gaat helemaal over Devon, een prachtige bordercollie, intelligent en lastig, in het verleden zwaar mishandeld. Hij terroriseert de hele boerderij.
Persoonlijk vind ik dit boek nog geweldiger!

Jon heeft ook een website, leuk om HIER eens een kijkje te nemen.



woensdag 17 december 2014

Zentangel rood


Zo, de grootste drukte op m'n werk voor de kerstvakantie heb ik gehad ... Donderdag nog één ochtend werken en dan houd ik opruiming, zowel digitaal (er zweven teveel documenten overal rond ...) als live in de kast met mappen en papieren!
En dan begint de kerstvakantie, heerlijk ....




Aan de hand van een tutorial van Jeanette Nyberg van tinyrottenpeanuts maakte ik deze compositie van cirkels gevuld met zentangel motieven.
Natuurlijk koos ik voor rood, want december is rood in mijn creatief dagboek!
Bijna iedere avond werkte ik er een poosje aan; wat was het heerlijk ontspannend...




Nu ik er kritisch naar kijk denk ik dat ik het een volgende keer anders zou doen. De overlappingen zijn nu met een afwijkend motief gevuld. Als je dit niet doet en bepaalt welke cirkels er naar voren moeten springen krijg je veel meer diepte in het geheel.
Ik vond het ook nog lastig om geschikte motieven te vinden om deze cirkels te vullen. Er zijn enorm veel motieven op internet te vinden, ik heb inmiddels een hele verzameling op pinterest.
Deze techniek ga ik absoluut verder uitbouwen, maar eerst maar eens oefenen want de opbouw van sommige patronen is niet eenvoudig!


zaterdag 13 december 2014

Bijna vergeten ...



Het tweede paar sloffen uit het boek van Arne en Carlos is inmiddels ook af. Ik bracht ze meteen de volgende dag bij m'n zoon Arthur en hij was er hartstikke blij mee, want hij heeft altijd koude voeten en z'n pantoffels hadden het begeven. Maar ik vergat er helemaal foto's van te nemen.
Gelukkig wilde hij dat nog wel even doen ...




Ze passen perfect, en dat is wel een lucky hoor ... Ik breide de grootste maat, maar wel met wat dunnere wol en naalden als aangegeven stond.
Of er binnenkort nog een derde paar wordt gemaakt, weet ik niet. Onze Robert vond ze bij het passen eigenlijk ook wel lekker warm ... Maar zelf ga ik liever eerst eens wat dingen afmaken!



vrijdag 12 december 2014

Kerstdorpje

Inspiratieloos zijn heeft eigenlijk ook wel voordelen. Op dat moment is het dus echt niet leuk, maar bij mij werkt het wel zo dat ik dan gericht op zoek ga naar iets waardoor ik geïnspireerd word of waardoor ik een plannetje kan maken.

Zo kwam ik via via op het blog van Inge, en ik ben daar een hele tijd blijven 'hangen' en heb me zitten vergapen aan al die leuke ideeën. Natuurlijk pinde ik er meteen op los, want dit wilde ik niet vergeten!
Zo maakte Inge dit leuke dorpje, en ik was er meteen weg van. Ik houd erg van het werken met bepaalde vormpjes waaruit iets ontstaat. Bouwen met een constante vorm, lekker beperkt maar daarom een uitdaging.
Ik vond het erg leuk dat het dorpje was ontworpen naar de stijl van Paul Klee, omdat ik al eens eerder op die naam gestuit was.

Nu wilde ik het dorpje van Inge niet klakkeloos namaken, maar ik merkte wel hoe lastig het is om er dan je eigen versie van te maken.
De kleur moest natuurlijk rood worden. Maar ik kwam erachter dat niet alles rood kon zijn, dan is het effect een beetje weg. Dus mocht de achtergrond zwart worden, evenals de raampjes en de deuren.
Toen kreeg ik het idee om er een kerstdorpje van te maken en daarom alle daken met driehoekjes van goudkarton te doen.



Het was nog een heel gepuzzel en geschuif voordat ik eindelijk tevreden was.
Ik wilde dat je er ook nog duidelijk een stukje 'straat' in zou kunnen ontdekken en dat er verschillende typen huizen en gebouwen zouden zijn.
Maar het was ontzettend leuk om te doen dat spelen met vormpjes!

woensdag 10 december 2014

DJ blokjes

A-2 One Two Buckle My Shoe

Gisteravond bracht ik wat systeem in de gemaakte blokjes voor de Dear Jane en maakte ik ook een overzichtje van welke blokjes ik heb laten zien op m'n blog en welke nog niet ...
En toen kwam ik erachter dat ik bovenstaand blokje vergeten was, en het is echt al een hele tijd af!





A-11 Pebble's Protest

Het blokje hierboven was nogal bewerkelijk; veel stukjes, ook best kleine ... Op de middelste foto zie je de werkvolgorde.

Ik wist dat er nog veel meer lastige blokjes aan zaten te komen..., zoals hieronder Framed Fancy ...
Niks geen pretje hoor!



A-12 Framed Fancy

Inmiddels zijn dus alle blokjes van de A rij af en heb ik ze ook allemaal laten zien hier.
In de bakjes liggen nu B-blokjes te wachten, en er is ook al een C-blokje gemaakt. 
Wordt vervolgd dus t.z.t. ....

dinsdag 9 december 2014

Een vleugje rood

Afgelopen zaterdag wilde ik toch wel eens beginnen aan de pagina's van de maand december voor m'n creatief dagboek. Maar ik had totaal geen inspiratie. Zou dat komen omdat alles zo keurig is opgeruimd in die hobbykamer? Het is wel zo dat ik van het zien van materialen altijd ideetjes krijg ...

Nu had ik al een tijdje op internet zitten kijken voor ideetjes. Ik vind het niet leuk om steeds in hetzelfde te blijven hangen en wil graag ook ontwikkelen in verschillende mogelijkheden en technieken.
En dat komt je niet aangewaaid, daar moet je zelf naar op zoek en iets voor doen.
Dus onder het motto 'afkijken mag', frutselde ik n.a.v. deze tutorial de volgende pagina's in elkaar:




Op deze site van Hope Wallace Karney kun je trouwens prachtige downloads vinden, als je van deze stijl houdt! Ik vind het een erg leuke en leerzame site.

En zoals altijd ..., als de kop er eenmaal af is komt de rest ook wel...



Ik ging opeens helemaal los met dat rood!Een wilde achtergrond m.b.v. de gelli plate, letters uit inpakpapier en een witte stift ...



Opnieuw een achtergrond in rood, maar nu met sterk verdunde rode verf en de kwast. En toen werd het bijna roze en na toevoeging van een drupje blauw paars...
De letters komen uit een advertentie en de kerstkoekjes waren afbeeldingen in een Kerst-Libelle.




Zo'n kerstnummer is verleidelijk qua plaatjes ... Ik kon de prachtige verzameling spulletjes niet ongebruikt laten ...
Links een plaatje dat ik eerst op het witte blad legde en waarbij ik toen lijnen trok die uitgaan van de afbeelding. Het idee vond ik bij Jenny de Bode, enne ... ik vond daar nog veel meer leuks, dus maar weer van alles gepind!

Op dit moment ben ik nog bezig met een kerstdorpje, ook weer een idee van internet. Zodra het af is, laat ik het zien. 
Ook de Dear Jane blokjes groeien, daarover binnenkort!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...