Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 17 november 2014

Sleur of ..?

Een tijdje geleden las ik een artikel in Quest over "Leve de sleur".
Nu heeft dat woord sleur niet zo'n positieve gevoelswaarde in onze maatschappij. We denken daarbij al snel aan saaiheid en aan veel herhaling van dezelfde dingen zodat we het vervelend gaan vinden.In het artikel stonden uitspraken van klinisch psycholoog Jeffrey Wijnberg en via internet vond ik hier een interessant stukje tekst van hem over dit onderwerp!
In het artikel in Quest zegt hij dat het iets is van de laatste 50 jaar dat mensen graag het roer omgooien en zo de sleur willen doorbreken. Mensen denken dat het leven maakbaar is en dat ze alles onder contrôle hebben. We willen ook steeds weer een treetje hoger komen.Daarbij denken mensen vaak te positief en maken ze rooskleurige inschattingen zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen op de lange termijn.Voor de Tweede Wereldoorlog was het juist andersom; je deed gewoon wat iedereen deed, je volgde de voorgeschreven norm. En dat gaf veel duidelijkheid en rust.
Daar kijken we tegenwoordig maar raar tegen aan. Maar vaste regels en patronen geven wel stabiliteit. Kinderen vinden dit heel prettig en lijken er ook beter door te functioneren. Waarom zouden volwassenen er dan niet bij gebaat zijn?We leven best wel in een hectische tijd, vol van onzekerheden op allerlei gebied. We zijn vaak met z'n allen de weg een beetje kwijt. Er valt ook zoveel te kiezen en te overwegen.Ontwikkelingen gaan razendsnel en wat vandaag nieuw is, is over twee jaar ouderwets en afgeschreven...
Daar zou je zomaar onzeker van kunnen worden.
En onzekerheid vinden maar weinig mensen fijn. Dat is een vervelend en knagend gevoel waar je maar weinig vat op hebt.

De tijd waarin we leven kunnen we niet veranderen. Maar we kunnen wel als tegenhanger een stukje rust inbouwen in ons leven door er voor te zorgen dat er regelmaat in ons leven is.
De ouderwetse leuze "rust-reinheid-regelmaat" is heus zo gek nog niet in een tijd vol stress.
En toen ik op zoek ging naar een plaatje hierbij, stuitte ik opnieuw op een artikel van Wijnberg, klik ....
Da's ook wel heel toevallig!
Sleur ... als je dit woord positief inkleurt en daarmee de dingen bedoelt die je routinematig elke dag doet, dan is er niets mis mee. 
Mijn man vraagt wel eens of ik breien nu nooit eens zat wordt; elke keer insteken, omslaan, overhalen en af laten glijden... Hij vindt het maar niets voor mij... Nee, ik word het niet zat. Wel als ik het verplicht de hele dag zou moeten doen. Maar ik vind het heerlijk om wat te doen met m'n handen en m'n vingers en daar niet al teveel bij na te hoeven denken.
Enfin, over dat soort dingen wilde ik een andere keer eigenlijk iets schrijven ...


17 opmerkingen:

 1. Wat kan een woord of een opmerking al niet teweeg brengen. Heel wat te overpeinzen op de maandag, haha.
  Groet,
  Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik houd wel van die spreuk ,met name de rust en regelmaat dan maar een beetje saai ik doe het er goed op en geniet van mijn eigen sleur ,........ha ha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mee eens hoor; sleur is zo erg nog niet. Het geeft ritme aan het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo dit blogje zet je toch aan het denken. Ik ben het met heel veel dingen eens. Vooral die spreuk zo oud al maar toch is het een waarheid als een koe.
  Gek he die man van mij zegt ook vaak als jij niets om handen hebt ben je niet goed in orde of ziek.
  Maar ik ben het helemaal met jou eens het is heerlijk om iets met je handen te doen en als er dan nog iets moois ontstaat is het helemaal te gek.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoho, dit is weer een blogje dat me zwaar aan het denken heeft gezet ;-)
  Het woord sleur heeft inderdaad een negatieve klank, maar is het natuurlijk niet. Tenminste, voor diegenen die regelmaat en orde fijn vinden. Zelf vind ik dat af en toe ook best heel fijn, maar er zijn ook genoeg momenten dat ik geniet van de 'onzekerheid' van het niet weten wat er staat te gebeuren, heerlijk vind ik dat! Ik denk dat de weegschaal van beide begrippen voor mij in evenwicht hangt. Misschien komt dat wel omdat mijn sterrenbeeld Tweeling is?
  Hoe dan ook, ik hoop dat iedereen gewoon lekker toegeeft aan zijn/haar gevoel voor 'sleur' of ' onzekerheid' zonder zich daardoor gedwongen te voelen door de omgeving.
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Boeiend blogje heb je weer geschreven. Daar ga ik eens even lekker over nadenken. Ik kan me wel vinden in Marjan: een balans tussen rust en regelmaat en het onbekende, onverwachte. Zou dat komen omdat ik ook een Tweeling ben (zowel astrologisch als in het "echt"")??

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi stuk Elisabeth!! Nou heeft sleur wel een wat negatieve klank, regelmaat en ritme klinken een stuk positiever! In mijn werk in de klas was juist de regelmaat en het ritme van 'levensbelang'!! Het geeft structuur aan de kinderen en die was/is onmisbaar. Juist de herhaling zorgt voor een bedding van stabiliteit, en vanuit die bedding kun je juist pas nieuwe stappen maken. Nu alleen nog zorgen dat mijn eigen leven wat meer ritme heeft, want hoewel het in de klas het basis-uitgangspunt was merk ik dat het thuis in mijn eigen leven dat ritme nog wel eens ontbreekt ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Boeiend - want in je blogberichtje leg je de vinger op dé zere plek in de maatschappij van tegenwoordig... Mensen die allemaal teveel hooi op hun vork wíllen nemen omdat ze de sleur wíllen doorbreken. Met meestal stress tot gevolg... En waarom doen ze het ? Omdat de maatschappij tegenwoordig je vertelt dat je leven alleen maar zinnig en leuk is, als je veel hobby's hebt, als je veel reist, als je veel cultuur opdoet, etc etc...
  En de sleur, die is wel weg. Maar de stress en de tijdsdruk is in de plaats gekomen.
  Voor mij persoonlijk kan ik zeggen dat ik een routine (mijn woordje voor sleur, klinkt niet zo negatief) enorm belangrijk vind voor de rust in mijn hoofd... Routine geeft stabiliteit. Ook in een gezin.
  Met het risico om hier wat boze reacties teweeg te brengen, kijk eens naar de dieren ? Die leven allemaal volgens vaste routines. Huisdieren worden alleen rustig als ze een vaste routine hebben (eten om dat uur, uitgelaten worden op dat uur,...). En wij mensen zijn ook maar zoogdieren, toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een woord en zo veel opvattingen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De enorme veelheid aan keuzemogelijkheden, bijv. voor wat betreft studeren doet de jeugd ook geen goed. Ik zei vorige week nog tegen mijn man: Mijn opa was een heel intelligente man, maar hij kwam uit een arbeidersgezin en ging dus gewoon aan het werk op de akker. Het is fijn dat tegenwoordig ieder zijn talenten kan ontwikkelen, maar het schiet ook door. Ik zie aan mijn eigen kinderen dat dat niet altijd positief is.
  Tijd om de sleur weer te gaan koesteren!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat het goed is om de sleur af en toe te verlaten om weer nieuwe indrukken op te doen. Stilstaan is niet goed maar te veel op pad zijn is inderdaad ook niet goed voor een mens. De jonge mensen willen uiteraard niets missen in het leven en willen voor hun 30 ste alles meegemaakt hebben, ik krijg vaak de indruk alsof het leven stopt als je dertig bent geworden. Terwijl het mooiste nog moet komen, een partner en kinderen krijgen.

  Ik hou in ieder geval van een reisje op zijn tijd en het is dan iedere keer weer heerlijk om thuis te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een verveeldagje is zo gezond. Rust, regelmaat en reinheid in huis, in kleding, in bezigheden, in ons hoofd en in onze emoties. Wijze les vandaag. Dit gun ik in deze tijd toch vooral de losgeslagen mannen die de wereld zo negatief op zijn kop zetten. En zelf zal ik de komende tijd aan je les denken in mijn eigen kleine wereldje.

  Liefs, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 13. stof tot nadenken. Mooi hoor! Warme groet, Noor

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben wel van de rust en regelmaat en af en toe wat sleur. Kan soms wat saai worden en dan spring ik er even uit.
  Tegenwoordig heeft iedereen haast en veel te veel dingen te gelijk.
  Groetjes ELza.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor kinderen is regelmaat inderdaad belangrijk en hoe ouder je wordt, hoe belangrijker die sleur weer wordt in je leven. Het maakt je creatief, omdat er ruimte komt in je hoofd. Ik kijk soms met enige afstand naar het leven van mijn kinderen en wordt al moe als ik zie hoe ze hun weekenden inplannen: van kop tot staart gevuld. En dan denk ik: ga nou eens een middag op de bank zitten met een kop thee en doe eens een spelletje met je kinderen in plaats van ze weer ergens mee naartoe te sleuren. Niet dat ze dat nooit doen, maar in mijn ogen te weinig.
  Het leven is inderdaad veranderd. Soms verander ik mee ( gelukkig is het internettijdperk niet aan mij voorbij gegaan) maar soms blijf ik lekker ouderwets.
  Groetjes, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 16. your blog is very interesting, I will visit again in the next article
  apa obat alami sakit asam lambung yang ampuh

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...