Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 12 juni 2014

WK voetbalgekte

Nou, het zal niemand ontgaan zijn dat we vlak voor de start van het WK voetbal 2014 staan...Je moet wel heel erg je ogen in de zak hebben als je daar nog niets van hebt gemerkt, al was het alleen maar het afschuwelijke oranje dat al wekenlang de folders 'siert' en in de etalages van bijna alle winkels (die opeens een opmerkelijke overeenkomst in diezelfde kleur hebben) te zien is.
Of ik nu langs de drogist loop of langs een kledingzaak, er schijnt maar één kleur te kunnen 'schitteren' op dit moment!
En ik weet niet hoe het bij jullie in de straat is, maar misschien hangt het daar ook wel vol met oranje vlaggetjes?
Bij ons valt het erg mee in vergelijking met 2010. Toen had mijn buurman z'n hele huis versierd, maar deze keer hangt er nog niets. (Het is toch zo'n heerlijk geluid als je wilt slapen met je raam open...)

De echte Oranjefans kunnen zich uiteraard helemaal te buiten gaan aan allerlei oranje feestartikelen. Hoezo kritisch t.a.v. plastic? Moet toch kunnen?De economie schijnt er wel bij te varen, maar wordt er ook nog aan het milieu gedacht?
Alles schijnt om geld te draaien. Mensen laten opeens ander koopgedrag zien en schaffen dingen aan die ze zeker niet hadden aangeschaft als er geen WK geweest zou zijn.
Er heerst bij velen een echte oranjekoorts: shirtjes en toeters worden gekocht, er wordt oranjevla gekozen als toetje en men valt als een blok voor de producten waar men iets gratis bij krijgt; de kleur is uiteraard oranje ..... mensen lijken soms compleet door te draaien

En dan zijn de wedstrijden nog niet eens begonnen.... Want dan moeten er lekkere hapjes komen in oranje, de kratten pils kunnen niet aangesleept worden en de gesprekken zijn zwaar van emotie.
Emotie? Ja, voetbal is al lang geen spel meer en het stadium van sport al ver voorbij. Voetbal is strijd, rivaliteit, eer en macht staan op het spel. Het is vol van agressie. Het gaat om winnen, die ander afmaken, in de pan hakken ... 't Maakt bijna niet uit hoe dat gebeurt. Er is verschrikkelijk veel verruwing in het spel gekomen sinds het om geld gaat. Er wordt gescholden, gevloekt, getrapt, gehinderd ...

De haantjes op het veld zijn (net als de fans) het zeker niet eens met die 'partijdige' scheidsrechter en op een onbewaakt ogenblik, wordt er een elleboogstoot uitgedeeld of een schop. Dat eerste schijnt overigens nu ècht verboden te zijn ...
Het onsportieve gedrag en de emotionele flauwekul van de spelers wekken de agressie op van een bepaald soort bezoekers en zo lopen de dingen volledig uit de hand. En wie het stadion niet meer in mag, vernielt toch lekker de boel op straat?Het vandalisme lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met voetbalwedstrijden.
Ik kan er nog steeds niet bij en het lukt me gewoon niet om te snappen.
We hebben het hier over volwassenen en jong-volwassen mensen... Iedereen weet toch dat er een winnaar en een verliezer is bij elke wedstrijd? Waarom kunnen we dit niet gewoon sportief opnemen en accepteren?
Bij andere sporten, zoals tennissen en schaatsen, kan dit toch ook?

Nee, dan kijk ik liever naar het onschuldige en ongeorganiseerde spelletje voetbal dat de kinderen op straat spelen. Daar kunnen de volwassenen nog een voorbeeld aan nemen. Natuurlijk wil elk kind ook winnen, maar het is zo mooi om te zien en te horen hoe ze elkaar corrigeren en hoeveel plezier ze beleven om achter het balletje aan te rennen... En daar gaat het toch uiteindelijk om?

18 opmerkingen:

 1. Oh wat schrijf je weer heerlijk herkenbaar! Ik word ook helemaal 'gek' van de voetbalgekte. Nou heb ik ook helemaal niks met voetbal hoor, dus dat werkt niet mee, hihi. Bij ons zijn een aantal huizen al flink versierd, ze moeten het natuurlijk zelf weten, maar ik vind het geen gezicht. En dat oranje dé kleur is op dit moment daar valt inderdaad niet aan te ontkomen. Nou heb nog een heerlijke oranjeblazer die ik graag draag, maar je snapt natuurlijk wel dat díe voorlopig achter in de kast hangt!
  En inderdaad al die ellende die er bij komt kijken: vechten, ruzie, tackles, schwalbes (ja of ik nou wil of niet, ik hoor die kreten natuurlijk wel..) en vooral al dat vandalisme, waarom???? Wat schieten (oeps weer zo'n toepasselijk woord) ze er toch mee op? Het kost de gemeenschap ook nog weer eens een fortuin om het te repareren en daar betalen wij 'niet voetbalminnende' medeburgers gewoon aan mee.
  Stel je toch eens voor dat al het voetbalpubliek zich zou gedragen als bijvoorbeeld het tennispubliek, dan zou de wereld er een stukje vrolijker uit gaan zien denk ik....
  Maar voorlopig wordt het even doorbijten voor ons..... sterkte allemaal! ;-)
  (dank je wel Elisabeth dat ik even ruimte had om m'n gal te spuwen)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben blij dat er nog iemand is, die haar gedacht durft te zeggen over die hele hetze welke weer begonnen is....
  Hier in België juist dezelfde klucht... Alleen hebben jullie nog geluk dat het "maar" over 1 kleur gaat die het hele landsbeeld domineert... Hier zijn het er drie - drie aartslelijke kleuren dan nog, als je ze samen zet...
  Dat mensen zich toch zo makkelijk laten opfokken om mee te doen met de kudde... Tsja, voor de economie zal het niet slecht zijn (kan ook wel een duwtje in de rug gebruiken), maar ook ik heb mijn bedenkingen over de gevolgen voor het milieu. Wat een afvalberg aan plastic prul gaat dat na de voetbal geven... Want ik zie niks leuks of verzamelbaars verschijnen in de handel, alleen maar regelrechte echte prul...
  Een beetje triest, vind ik het...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. AMEN!!! Ik deel het onvermogen van je "snappertje" en begin een hekel te krijgen aan een kleur die voor mij bij ons koninkrijk hoort, in combinatie met onze driekleur.
  Ik zou het niet beter kunnen verwoorden allemaal, en weet zeker dat héél veel mensen er ook zo over denken. (over verspilling en vervuiling gesproken...soortgelijke gedachten heb ik ook bij dat vreselijke vuurwerk iedere jaarwisseling.)
  Maar er zit niets anders op dan het over ons heen te laten komen, en opgelucht adem te halen als alles weer achter de rug is.
  Toch fijn om te horen dat "er mensen mee lijden" Gedeelde smart.... toch?
  Groetjes van mij. (eindelijk weer eens) ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons geen voetbal!!! Wij kijken nooit naar een wedstrijd, welke dan ook. Alleen sinaasappels en mandarijnen komen het huis binnen; verder geen oranje....rommel.
  We vermaken ons wel met andere dingen.
  Groet, Willemien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sluit me helemaal bij je aan. Ik loop er in de winkels snel langs en ik ga zeker geen oranjevla e.d. kopen. Maar soms ontkom je er niet aan, zoals snoeptomaatjes in zo'n potje en daar zit dan een oranje deksel op bijv.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voetbal... gaat het eigenlijk nog wel over sport of.... hebben we het alleen over geld???? De FIFA wat een zakkenvuller van een president en rijk over de rug van de gewone man... als alle sponsers zich nu eens terug zouden trekken of ze zouden buiten de FIFA om aan het organiserende land "gewoon" belasting afdragen of doneren voor een goed doel wat zouden we allemaal niet van het in mijn ogen verspilde geld kunnen doen.... b.v. voor een medemens die niet gezond is en rond moet komen van een minimum uitkering... of ouderen... of vul zelf maar aan.
  Wat ik ook wel vervelend vind mij staat mandarijnkleur als kleding erg goed maar kan het nooit aan of er wordt gezegd het is nog geen koningsdag of WK en daar wil ik helemaal niet mee in verband worden gebracht....
  En die vlaggetjes hier aan het begin van de straat hangt er ook een rits.... maar van slechte kwaliteit zijn nu al helemaal geel verkleurd geen gezicht en een herrie als het waait...
  En bovendien houdt ik niet van voetbal dus heel positief, prima tijd voor het handwerken wat zal ik veel kunnen doen hihi!
  groetjes van Marijke


  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt wel of het door de jaren heen steeds gekker en maller wordt. Als je niet meedoet met de gekte wordt je soms nog raar aangekeken ook. Ik verheug me samen met dochterlief op de detectives die op 2 uitgezonden gaan worden tijdens de voetbalwedstrijden, heerlijk! En...volgens mij zijn we met meer dan we denken....

  Groetjes, Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je stukje is uit mijn hart gegrepen. ... vroeger vond ik vooral Internationale wedstrijden wel leuk, vooral Frankrijk/Nederland, maar ik vind et niets meer aan. . . Het gaat idd alleen nood maar om geld, het heeft niets meer met sport te maken. En over de ruggen van de armen heen. Ik hoef gelukkig niet te kijken. Bedankt voor je berichtje bij mij, je hebt me gemist, lief!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben wel heel blij met het WK, zie zelf heel graag voetbal, heb een voetballende man en 2 zonen gehad, dus dan weet je het wel. Maar ze moeten fair blijven, volledig akkoord met je, je moet met verlies kunnen omgaan.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. voetbaltijd is handwerktijd voor mij ;o)
  heerlijk afgezonderd op mijn eigen werkplek met mooie muziek of een goede film, zo kom ik deze tijd wel door en verder laat ik al die voetbalwaanzin langs me heen glijden !
  fijn weekend, marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou ik vind het wel leuk om naar te kijken en ben ook wel een beetje oranje-fan, als het goed gaat, hihihihi. Vandaag reed ik door de straten en zag dat er veel meer versiering bij gekomen was de laatste dagen. Dat doe ik dan weer niet, geen oranje-troep aan mijn huis. En ja voetbal is allang niet meer een onschuldig spelletje het hangt aan elkaar vast van corruptie en het grote graaien, vernielen en rotzooi trappen. Jammer vind ik dat. Maar ik kijk vanavond wel.. Ik zeg het wordt 1-1 dat vind ik dan een goed uitslag iedereen tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb heerlijk zitten spinne bij mijn spinclubje voor mij ook geen oranje vlaggetjes moet er niet aan denken ,ik laat de gekte langs me heen gaan zet iets anders aan of ga boven op zolder mijn ding doen ,husband is ook niet echt in de ban vind kleine stukjes wel leuk .dus gelukkig hier gaat het normale leven lekker door.maar je hebt het weer prachtig neergezet.
  Lieve groet marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. er zitten herkenbare zaken in je verhaal , alle randverschijnselen die kennelijk tegenwoordig bij voetbal horen laat ik ook liever aan mijn deur voorbij gaan. maar ik geniet wel enorm van het spelletje . Bij ons thuis gaat mijn man iets anders doen terwijl ik uitgedost in oranje met mijn zoons voetbal kijk , en ja dan zit ik tegen de tv te roepen alsof ik de coach op het veld ben. respect voor de scheidsrechter heb ik want ga er maar aanstaan om voor het oog van miljoenen een wedstrijd goed te fluiten. Bij mijn kids sla ik ook geen voetbalwedstrijd over , kortom het is hier een en al voetbal !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben het helemaal met je eens. Het halve land staat op zijn kop omdat er wat heren tegen een bal schoppen. Al die achtelijke reclames, winkels met hun rare prullaria. Voor mij hoeft het niet. Maar ik vind het wel leuk als ze winnen hoor. Dat dan weer wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Toen ik mijn dochtertje van drie van de week vroeg waarom die vlaggetjes voor de opvang hangen zei zij: "Omdat dat mooie kleuren zijn!" (er hingen oranje en rood-wit-blauwe vlaggetjes)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kan het helemaal met je eens zijn: die oranje spullen komen er hier niet in, maar het voetbal op zich volg ik wel zijdelings (we hebben geen televisie, dus het moet via andere kanalen worden gevolgd).
  Dank je wel voor je heerlijke kritische kijk op de dingen!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 17. En ik vind het soms leuk maar manlief kijkt en ik ga aan de Freubel heerlijk toch

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...