Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 30 september 2011

Ook al getagd....


Ja hoor, ik ben ook de "sigaar", maar ik vind het niets erg. Petra van Hallo Peetje is de "boosdoener"..
Ik heb al zoveel leuke dingen bij iedereen gelezen. Het is een uitstekend middel om elkaar beter te leren kennen. Nou, hier komen ze dan; 10 dingen over mij....

Wist je dat.....
  1. Ik enorm geniet van het bloggen en nooit had verwacht om zoveel creatieve en hartelijke mensen te ontmoeten.
  2. Ik dol ben op honden en poezen, .... maar omdat ik i.v.m. mijn werk soms lang weg ben niet de verantwoordelijkheid van het hebben van een doggie aan kan en het daarom maar bij twee schattebouten van poezen houd... 

3.    Ik veel te veel dingen leuk vind op creatief gebied en er grote golfbewegingen zijn te zien. Al een jaar lang is dit breien en haken, borduren is weer van de laatste tijd. Daarvoor heb ik veel gescrapt, kaarten gemaakt, genaaid, getekend en geschilderd en niet te vergeten aan patchwork en quilten gedaan. 
4.    Ik graag mijn eigen weg zoek in dingen leren, beetje auto-didact ben en hier erg van genieten kan.
5.    Ik uren op internet kan surfen naar informatie rondom onderwerpen die me interesseren.
6.    Daardoor (en ook door mijn hobby's) het huishouden soms schromelijk verwaarloos...
7.    Ik echt niet weet aan hoeveel dingen ik bezig ben op hobby gebied..
8.    Ik heel graag een reis per camper door Canada zou maken met mijn man...


9.     Ik niet van feestjes en verplichtingen houd...
10.   Maar ik wel heel veel zin in de blogger ontmoetingsdag heb.....!

O.., ik ben d'r al.. eigenlijk is het niet zo moeilijk. Ik had best nog even door kunnen gaan.
En nu ga ik de tag doorgeven...., aan: 
Van Tiny en  Ida heb ik geen emailadres kunnen vinden, anders had ik je nog even wat info gestuurd...
En... op de valreep lees ik nu dat ik ook nog eens door Eugenie van Nonnelien ben getagd! Haha, dat is nu meteen mooi voor elkaar!

Meebreideken blok 26: Vallende blaadjes



Ook al hebben we nog schitterend weer, hier en daar zie je toch al gevallen blaadjes. En reken maar dat het straks hard gaat als de herfst ècht z'n intrede doet!
In elk geval laat het nieuwe breiblok vallende blaadjes zien. Het motief komt uit het boekje van Marie Claire. 


Blok 26: Vallende blaadjes

Gebruik voor dit ajourpatroontje een aantal steken dat deelbaar is door 10 + 11, plus eventuele kantsteken.

Zet 45 steken op met naald 3,5 en brei 3 naalden ribbelsteek. Ga verder met het ajourpatroontje, toer 1 begint aan de goede kant.

Afkortingen/uitleg:
·         rb.st = ribbelsteek
·         r.e.o. = rechte eenvoudige overhaling: 1 st. r. afhalen zonder te breien, 1 st. r. breien, afgehaalde steek erover heen halen
·         o = omslag
·         r.s.br = recht samen breien
·         r.d.o.= rechte dubbele overhaling: 1 st. r afhalen zonder te breien, de volgende 2 steken recht samenbreien, dan de afgehaalde steek hierover heen halen

Vallende blaadjes
Toer 1: 2 rb.st, *1r – 1 o – 3r – 1 r.d.o. - 3r – 1 o *, herhaal van * tot *, eindig met 1 r en 2 rb.st
Toer 2 en alle even naalden: 2 rb.st – 41 av – 2 rb.st
Toer 3: 2 rb.st, * 2r – 1 o – 2r – 1 r.d.o. – 2r – 1 o – 1r*, herhaal van * tot *, eindig met 1 r en 2 rb.st.
Toer 5: 2 rb.st, * 3r – 1 o – 1 r- 1 r.d.o. – 1 r – 1 o – 2r*, herhaal van * tot *, eindig met 1r en 2 rb.st.
Toer 7: 2 rb.st, * 4r – 1 o – 1 r.d.o. – 1 o – 3 r*, herhaal van * tot *, eindig met 1r en 2 rb.st.
Toer 9: 2 rb.st,  2 r.s.br. – 3r – 1 o , herhaal van * tot *zoals in de 1e toer, eindig met 1r, 1 o, 3 r, 1 r.e.o. en 2 rb.st
Toer 11: 2 rb.st., 2 r.s.br. – 2 r – 1 o – 1r, herhaal van * tot * zoals in de 3e toer, eindig met 2r, 1 o, 2r, 1 r.e.o. en 2 rb.st.
Toer 13: 2 rb.st, 2 r.s.br. – 1 r – 1 o – 2 r , herhaal van * tot * zoals in de 5e toer, eindigen met 3 r, 1 o, 1r, 1 r.e.o., 2 rb.st.
Toer 15: 2 rb.st,  2 r.s.br – 1 o – 3 r, herhaal van * tot * zoals in de 7e toer, eindigen met 4 r, 1 o- 1 r.e.o. en 2 rb.st.

Gisteravond kwam ik erachter dat ik getagd ben, er was natuurlijk 'geen ontkomen' aan, nee hoor... ik vind het best leuk!
Vandaag wil ik ook een groot overzicht n.a.v. jullie keuze's voor de blogger ontmoetingsdag maken. Houd de komende dagen dus je mail in de gaten!

                              Allemaal een fijne en zonnige vrijdag - breidag toegewenst!

donderdag 29 september 2011

Give away gewonnen en nu mee aan de slag gegaan...


Op 12 september won ik bij Marion van 365 minder of meer dit driehoekstasje. Kennen jullie de blog van Marion? Ze heeft zichzelf een hele ferme uitdaging gesteld om een jaar lang niets aan te schaffen op hobbygebied en haar kasten een stuk leger te maken. Marion geeft enorm veel weg aan mensen die ze daar blij mee kan maken via een give away!



Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje heb zitten aanhikken tegen het maken van dit tasje. Enerzijds had ik enorm veel zin om dit leuke projectje te maken, met borduurtje erbij had ik bedacht.. Maar de beschrijving van hoe je de delen moest maken en hoe je één en ander aan elkaar moest verbinden was zo vaag... Ik snapte er eerst niets van. En daar houd ik niet zo van. Maar na lang doorbijten en herlezen en frummelen met de vormpjes ben ik eruit. Het is gewoon een heel leuk zakje, maar je moet even weten hoe het moet!


Nodig: 2 lapjes van 20 bij 20 cm- fiberfill- rits van 20 cm - garen- papier - karton of paternoplaat
(zelf heb ik een keer deel B van borduurstof geknipt en er druifjes op geborduurd)

Teken op karton of paternoplaat een cirkel met een diameter van 14,5 cm. Doe dit ook op een stuk papier en verdeel deze cirkel in deel A en B, (zie ruitjespapier op foto hieronder), door een streep te zetten op 3,5 cm vanaf de onderkant. Dit zijn nu je patroondelen. De stevige cirkel van karton/paternoplaat is je mal.
M.b.v. je patroondelen (A = groot, B = klein) knip je de stof uit met 1,5 cm naad rondom. Deel A en B elk twee keer uit bewerkte stof en deel A en B ook elk twee keer uit effen stof. Je kunt een deel ook een keer vervangen door borduurstof en er iets leuks op maken voordat je het tasje afmaakt.


Naai de delen A en B aan elkaar, maar dan zo dat bewerkte en effen stof wordt afgewisseld. Je hebt nu 4 cirkels gekregen. Leg de stevige mal op de achterkant van je werk en sla de naad om en zet deze stevig (quiltgaren) vast. Spuit rondom de rand in met crackfree en strijk de naad met een scherpe vouw. Haal de mal eruit en doe dit ook bij de andere cirkels.

Knip driehoek C van papier. Dit moet een gelijkzijdige driehoek zijn, waarbij elke zijde 12 cm is. Je maakt zo'n driehoek door eerst een lijn van 12 cm te trekken. Haaks of loodrecht erop teken je vanuit het midden van deze lijn (dus bij 6 cm) een hulplijn omhoog van 10,5 cm. Als je nu de bovenpunt door een lijn verbindt met het beginpunt van de 12 cm lijn en aan de andere kant van deze lijn dit ook doet, heb je een gelijkzijdige driehoek. Voor de wiskundig aangelegde dames onder ons; alle hoeken zijn 60◦
Deze driehoek gebruik je als patroon om je fiberfill te knippen. Je hebt 4 driehoeken nodig.


Leg de fiberfill driehoek op de binnenkant van je cirkel, precies met de onderrand op het gedeelte waar A in B overgaat. Sla dan de uitstekende delen één voor één om het fiberfill heen en zet ze vast met een speldje.
Je kunt de rondingen met de hand vastnaaien of met een siersteekje.  Je krijgt zo 4 driehoekjes die aan de voorkant 3 stukjes hebben en aan de achterkant uit één stuk bestaan. Het fiberfill zit er tussenin.
Tot slot naai je de driehoekjes onderling aan elkaar, zodat je een piramide vormt. De rits zet je tussen twee driehoekjes in.


Ik hoop dat het zo duidelijk is. Mocht je het zakje ook willen maken en kom je er niet uit, schroom dan niet om verduidelijking te vragen!

woensdag 28 september 2011

Potpouri ...

Wat een heerlijk weer vandaag, genieten jullie er ook zo van? Je merkt aan alles dat de herfst er aan komt.., maar de zon neemt het er nog even van. Ik probeer de laatste dagen bewust veel buiten te zijn omdat ik besef dat het over een weekje helemaal over kan zijn...
Mijn weekend was heerlijk met zoveel nieuwe ideeën en plannetjes voorradig. De motorrijders hebben het ook erg leuk gehad, dus iedereen is weer tevreden en aan zijn trekken gekomen!

Vandaag loop ik wat onderwerpjes langs, beetje hap snap..., maar soms heb je dat.

De blogger ontmoetingsdag lijkt een behoorlijk succes te kunnen worden, gezien het aantal dames dat animo heeft voor deze dag.
En er zijn al zoveel aanbiedingen om te helpen, dit kan alleen maar ECHT LEUK worden!
Mijn voorstel is om deze dag in januari of februari te houden op een zaterdag. Via datumprikker komen we daar wel uit. Ik vind november te kort dag om alles georganiseerd te krijgen, december is veel te druk en daarna kunnen we wel een verzetje gebruiken voordat het voorjaar wordt en de wintersport en andere vakanties weer beginnen!
Ik ben er intussen wel achter dat we letterlijk in alle uithoeken van het land wonen. Maar iedereen heeft er veel voor over, dus kom ik maar met een voorstel. Nou ja, meerdere eigenlijk.

Zelf had ik Elspeet in gedachten. Ik noem dit maar even plan A.
Jaren geleden huurden we daar voor diverse gelegenheden gebouw Hindelopen op Mennorode af. Een ruime zaal met keuken en toebehoren en diverse toiletten. Maar toen ik ging informeren bleek dat de zaal niet meer los van campingactiviteiten verhuurd mag worden. Er zijn wel alternatieven op Mennorode, maar deze zalen mogen niet op basis van zelfverzorging worden verhuurd. Dat betekent dat koffie/thee en de lunch daar wordt verstrekt tegen betaling. Tja, dat is even wat anders... De zaalhuur is € 85,- per dag, 's morgens 3 kopjes thee of koffie is € 3,30, 's middags idem en een lunch ( soep, warme snack, diverse broodsoorten, beleg zoet/hartig, salade) € 10,70 p.p. Dus exclusief de zaalhuur betaalt een ieder al € 17,30 voor de versterking van de inwendige mens. Elspeet is niet bereikbaar per trein, Nunspeet heeft wel een station. Maar ik zou voor een pendeldienst kunnen zorgen (mijn mannetjes willen helpen...!).

En dan heb ik ook een plan B. Ik heb een gratis locatie in Sliedrecht, mijn woonplaats, op loopafstand van het station. Nee, niet mijn huis, dat wordt echt te klein denk ik. Maar we hebben daar een bedrijfspand, een soort loods met keukentje en toilet. We kunnen het er gezellig maken en warm stoken. Als we allemaal iets mee nemen ( dan maken we een lijst) dan hoeft het niet zo veel te kosten. Maar ik kan ook zelf alles inkopen en later de kosten met jullie verrekenen.

En plan C ligt nog helemaal open...., want misschien heeft iemand van jullie een geweldige locatie die ook nog eens centraal ligt!

Mijn vraag aan jullie is nu om je keuze voor een plan aan mij kenbaar te maken, via reacties of via de mail. Wat je maar wil. En ik hoop op een heel mooi plan C van iemand...

Wat blogberichtjes terug liet ik een breiblokje zien, en dat lag op een patchwork ondergrond. Dat is een bijna voltooid werkstuk dat over de rugleuning van mijn stoel hangt in het hobbyhoekje. Sommige van jullie wilden daar wel wat meer over weten...


Heel veel jaren geleden wilde ik een vierkante poef bekleden met een patchworkovertrek. Ik had nog niet zoveel lapjes, maar ging aan de slag met het middenstuk en de donkere driehoekjes er omheen.


 Het heeft jaren onafgemaakt in een doos gelegen totdat de handwerkkriebels weer kwamen... Ik ben gaan quilten (doorpitten) en heb er een rand van driehoekjes om gemaakt. 



Zoals je ziet is het dus nooit een overtrek voor de poef geworden (de poef is lang de deur uit..), maar een kleed. Het heeft ook nog niet echt een bestemming, maar ik vraag mezelf wel af waarom ik niet even het laatste hoekje ga quilten... 


dinsdag 27 september 2011

Breirol patroontje 9: V-ajourmotiefje


Dit motiefje vond ik zowel bij Fleur van Yokkobears als in de 400 breistekengids van Marie Claire.
Je moet een veelvoud van 10 hebben voor het motief, plus eventuele kantsteken.
Dat kwam natuurlijk heel mooi uit, ik heb 40 patroonsteken in het midden.
De 5 steken gerstekorrel aan beide zijden worden niet in het patroontje genoemd!

1. *1 o - 1 r.e.o.- 8 r*, herhaal van * tot * en eindig met 1 r.
2. en alle even naalden: alle steken av. breien
3. * 1r - 1 o- 1 r.e.o. -5 r - 2 rs.br. - 1o *, herhaal van * tot *, eindig met 1 r.
5. * 2 r - 1 o - 1 r.e.o. - 3 r - 2 r s.br.- 1 o - 1 r*, herhaal van * tot *, eindig met 1 r.
7. * 5r - 1 o - 1 r.e.o. - 3 r*, herhaal van * tot *, eindig met 1 r.
9. * 3 r - 2 r s.br.- 1 o - 1 r - 1 o - 1 r.e.o.-  2 r*, herhaal van * tot *, eindig met 1 r.
11.* 2 r - 2 r s.br.- 1 o - 3 r- 1 o - 1 r.e.o.- 1 r*, herhaal van * tot *, eindig met 1 r.


zaterdag 24 september 2011

Goed voor jezelf zorgen...

"Goed voor jezelf zorgen"...  Ja..., dat zegt DH altijd... en soms kan ik daar een beetje boos om worden. Vooral als het in tegenspraak is met mijn rechtvaardigheidsgevoel. Maar deze week heb ik toch naar hem geluisterd. Zelf is hij een paar dagen weg met de motor. Onze zoon Arthur is ook mee. Ze zijn met een aantal bevriende motorrijders naar Luxemburg en de belgische Ardennen.
Ik heb mezelf nu dus ook maar lekker verwend...


Twee tijdschriften (ik had op de blog bij Petra de Anna gezien...), textiellijm, aïda borduurband, DMC gemêleerd in diverse kleuren en borduurnaalden.

Sorry, krijg dit niet een kwartslag gedraaid... maar  ik vind dit een heel mooie sierstekenlap !
Naar het andere tijdschrift had ik  wel eens eerder staan kijken, maar vanwege de prijs toen maar laten liggen ... de Cross Stitcher...

Wat nu  vooral de doorslag gaf was het leuke pakketje dat erbij zat. Drie kersthuisjes om borduren en te naaien, compleet met alle materialen erbij. 



De borduurstofjes, het vilt, de lintjes, borduurzijde, knoopje, stofjes... zo leuk...
En ook de inhoud van het tijdschrift viel me niet tegen; ik kon het niet inkijken want deze tijdschriften zijn helemaal in plastic verpakt. Maar op de voor-en achterzijde had ik al wel het één en ander kunnen zien.


Ik ben benieuwd wat mannetje-lief gaat zeggen... We discussiëren nogal eens over dat gezegde van hem.

Wat ik vorige week nog vergat te vertellen is dat mijn voorraadje weer wat aangevuld is. Mijn schoonmoeder is aan het opruimen en kwam nog van alles tegen waar ze niets meer mee doet. Tja, bij mij is dit heel erg welkom... Zie je dat ene sokje midden onder..., dat vraagt om een tweede... Er zaten ook nog twee kabelnaaldjes bij en klosjes.


De bolletjes felgekleurde katoen zijn de restjes van de truitjes die zij 18 jaar geleden breide voor een vijftal kleinkinderen, waaronder onze oudste zoon Arthur. Allemaal dezelfde streepstruitjes, het was zo'n leuk gezicht. We moeten nog ergens een foto hebben... yes.., gevonden. Maar het is een foto van een foto, en dan verminderd de kwaliteit tot wel. Enfin je kunt de kleurtjes op het ene armpje zien.. Wat een liefje hè... (hij moest het eens weten..., maar hij zit nu toch op de motor..)



Somalië granny squares opgestuurd

Gisteren hebben Corrie en ik onze vierkantjes naar Jeanet gestuurd. Je kunt ze tot 30 september bij haar inleveren. 
Het adres is: Atelier Jaffari –  Markt 1 – 4341 EP Arnemuiden.


Alle squares van Corrie


Corrie vertelde me dat er intussen een paar dekens zijn verkocht en dat dit € 1250,00 heeft opgebracht. Niet te geloven hè.. En omgerekend is dit ongeveer 7 euro per vierkantje volgens haar. Kijk maar eens bij Nadelspiel dan kun je lezen voor welk bedrag de dekens zijn geveild!


De gele vierkantjes van mij er bij...


Er is nog meer leuk nieuws te vertellen. Corrie kreeg een uitnodiging voor een plaatselijke bazar die georganiseerd wordt door een kerkelijke gemeente. Of wij daar een kraampje willen bezetten? Dat laten we ons geen twee keer vragen! 
Op 12 november is het zo ver. We zouden bijna helemaal in de stress raken om alle kleine dingetjes af te maken en zoveel mogelijk nieuws erbij te maken. Maar we hebben allebei een voorraadje en ik denk dat het wel goed komt. 
In elk geval ga ik nog een heleboel sleutel/tassenhangertjes maken want die verkopen zo goed!




vrijdag 23 september 2011

Meebreideken blok 25: Kikkervisjes


Dit steekje komt uit het boekje van Marie Claire en heet daar "zaadjes". Maar toen ik het aan het breien was en liet zien aan DH vond hij het lijken op kikkervisjes. Ik vond dat zo leuk, daarom noem ik het blok ook maar zo. Ik heb het afgelopen zomervakantie grotendeels op de camping gebreid. Het is heel simpel om te breien.

Blok 25: Kikkervisjes

Dit fantasiesteekje heeft een aantal steken nodig dat deelbaar is door 4, plus 2 steken, plus eventuele kantsteken.

Zet 46 steken op met naald 3,5 en brei 3 naalden ribbelsteek. Ga verder met het kikkervisjespatroon aan de goede kant.

Kikkervisjespatroon:

Toer 1 + 3: 2 rb.st, 42 r., 2 rb.st

Toer 2: 2 rb.st, 1 o (=omslag) ,2 av , o (omslag) over av. stk heen halen, ( 2 av- 1 o – 2 av – o overheen) 10 x, 2 rb.st

Toer 4: 2 rb.st, 2 av  (1 o, 2 av, o overheen, 2 av) 10 x,  2 rb.st

Deze 4 toeren zo vaak herhalen als nodig is om aan een lapje van 19 cm lengte te komen. Brei dan nog 3 of 4 naalden ribbelsteek en kant alle steken af.

donderdag 22 september 2011

Enthousiasme ... bloggersdag

Wat zijn er veel reacties binnengekomen op mijn berichtje van gisteren.
Super dat er zoveel mensen zin hebben in een blogger ontmoetingsdag!

Maar...., heel vaak las ik "als het te doen is qua afstand.." Tja, en daar zit een moeilijkheid.
Ik weet van sommige mensen waar ze wonen, maar lang niet van iedereen.
En wat de één ver vindt, vindt de ander wel te doen. Sommigen zijn op de trein aangewezen en weer anderen beschikken over een auto.
Ik begrijp helemaal dat het voor iedereen van diverse factoren zal afhangen of men komt of niet.

Daarom wil ik aan jullie vragen of je wilt doorgeven waar je woont en wat voor jou een acceptabele afstand is om te reizen. Mijn email adres staat in mijn profiel. Als je verder nog bijzonderheden kwijt wil, zet het erin.
Ik denk dat we eerst tot een keuze qua plaats moeten komen en een datum, voordat we verder kunnen met de organisatie. De invulling van de dag zal natuurlijk helemaal in het teken van onze hobby's staan!

Gisteren ben ik begonnen met het kroeldoekje van Henrike. Morgenmiddag ga ik naar een collega op kraamvisite. Vanavond heb ik het afgemaakt en er nog snel een foto van gemaakt!


Morgen is het weer vrijdag, dus breidag....
In elk geval plaats ik weer het volgende blok van het breideken en misschien laat ik nog wel meer zien!


woensdag 21 september 2011

Blogger ontmoetingsdag ???


Ik loop er al een tijdje over te denken... Het lijkt me zo vreselijk leuk om een dag te organiseren waarop een heleboel "bevriende" blogdames elkaar life ontmoeten.

Natuurlijk is het een mega organisatie, maar ik wil eerst eens peilen of er voldoende animo voor is.
Desnoods kan het natuurlijk ook best kleinschalig. Afhankelijk van het aantal deelnemers en ieders woonlocatie zullen we een centrale ontmoetingsplek moeten kiezen. Maar dat is van later zorg. Ik heb al wel wat in gedachten...


In eerste instantie wil ik graag weten welke mensen zin hebben in zo'n dag. Laat dan hieronder een reactie achter, het verplicht nog tot niets.
Al gelang het aantal liefhebbers kom ik met een aantal nadere vragen over de details van deze dag. Ik wil graag dat het een gezamenlijke activiteit wordt en niet mijn dag. Je reacties op deze vragen kun je dan per email aan mij doorgeven, want dat hoeft natuurlijk niet heel blogland te lezen!
Dan weet ik een beetje jullie voorkeuren en natuurlijk hoop ik ook dat er "meiden" zijn die me willen helpen om deze dag een succes te laten worden.

Ik heb er zin in !!                         Jullie ook????

dinsdag 20 september 2011

En nu met voering en handvatten...

Vanmiddag uit mijn werk, heb ik maar meteen even een paar handvatten gehaald voor de gebreide tas. Jammer genoeg hadden ze geen ronde handvatten meer en dus werden het ovale. Eigenlijk vind ik ze een slagje te groot.


Maar voorlopig kan het wel even. Kom ik ergens anders nog een keer betere tegen, dan verwissel ik ze toch gewoon..


Voor het patroon van de voering leg je de tas op een stuk papier en teken je de omtrek.
De binnenkant van de tas heb ik gemaakt van twee verschillende rechthoekige dubbelgevouwen lapjes stof. Een effen lila stofje en een bijpassende bloemetjesstof. Van elk lapje heb ik de onderkant en de zijkant gestikt, de bovenrand heb ik omgevouwen. Dan schuif je beide voeringzakjes in elkaar met de naden naar elkaar toe.


Met de naaimachine heb ik deze omslagjes met een mooi steekje afgewerkt. Daarna de voering in de tas duwen en bovenaan vastzetten met kleine steekjes op de plaats waar je met het gaatjespatroontje begon.
De handvatten zet je heel gemakkelijk vast door de flap bovenaan om te vouwen en met de opzetdraad de flap met de hand vast te zetten.



Als afwerking heb ik de bloemetjes van Annemarie gehaakt. Je kunt naar eigen inzicht nog wat knopen gebruiken, wat je maar leuk vindt...


maandag 19 september 2011

Breiwerk tas is af... en nog wat tips..


Wat een heerlijk patroon om te breien, en het gaat zo snel! In mijn vorige berichtje vertelde ik hoe je deze tas kon maken. Ik heb hem dus niet op de rondbreinaald gedaan, ik vind het echt niet opschieten. Ik heb 4 pennen nr. 4 zonder knop in de kringloop gehaald, en dat ging geweldig. Mijn tas is gebreid van Bianca wol van de Wibra, er zit 100 gram op een bol, en ik denk dat ik nog niet eens 75 gram heb gebruikt!


Woensdag ga ik de voering erin maken,en de versiering met de knoopjes doen...

Maar..... nu zijn er misschien ook dames die de tas liever gewoon met twee naalden breien en er voor kiezen om twee lapjes aan elkaar te zetten. Het eerste gedeelte is hetzelfde, maar vanaf het punt dat je met de rondbreinaald zou moeten beginnen, gaat het anders...
Dan kun je het gaatjespatroon (zie zaterdag) niet gebruiken. Maar... ik heb het aangepast voor als je met twee naalden heen en weer gaat breien. Toer 4 is aangepast... Toer 1 en 3 brei je aan de voorkant.

Toer 1: *2 av, 2 recht samenbreien, 2 x omslag met de draad, 1 overhaling, herhaal steeds vanaf *
Toer 2: *2 av, 2 r, 1 av, 1 r, herhaal steeds vanaf *
Toer 3: *2 av, 4 r, herhaal steeds vanaf *
Toer 4: * 4 av, 2 r, herhaal steeds vanaf *

Deze vier toeren steeds herhalen totdat je de gewenste lengte hebt (16 cm). Dan toer 3 en 4 nog een keer herhalen of twee naalden tricotsteek breien en in de volgende toer alle steken afkanten.


Ook de andere tassen kun je m.b.v. de beschrijvingen maken. Alleen de Fair Isle Bag heeft iets meer steken i.v.m. het ingebreide motiefje. Je begint daar met 28 steken, je breit 20 naalden, daarna ga je meerderen door ook in elke lus een steek te breien, dan heb je dus 56 steken. In de volgende 3 naalden meerder je op dezelfde manier bij 2e en de één na laatste steek van de naald. Dan heb je 62 steken. In de volgende naald meerder je als volgt: *4 r, 1 meerderen door de lus te breien als steek, 6 r, 1 meerderen*, herhaal van * tot * tot bijna op het eind, 4 r. Je hebt dan 72 steken. Je kunt ieder deel afzonderlijk breien, of alle steken op de rondbreinaald zetten of op 4 pennen breien. In dat geval heb je 144 steken.

Als je vragen hebt, of nog een specifiek stukje vertaald wilt hebben, stuur dan gerust een mail (zie profiel).

zaterdag 17 september 2011

Gebreide tas met gaatjes

Gisteren ben ik via een onverwachte ingeving begonnen met één van de gebreide tassen die ik al heel lang erg leuk vind om te zien.


Het gaat om de tas linksboven, in de beschrijving wordt hij button&lace bag genoemd. Het patroon is beschreven in het engels en ik was nog niet zo thuis in engelse breipatronen en afkortingen, maar het valt reuze mee. De hele tas valt trouwens reuze mee, en de andere tassen worden eigenlijk op dezelfde basis gemaakt!


Je begint bij deze tas bovenaan en je breit eerst het gedeelte dat je later om de bamboe handvatten heen slaat.
In de beschrijving wordt aangegeven dat je bij het gaatjespatroon op een rondbreinaald (lees hier het "fijne"over hoe die te gebruiken..) verder gaat.
Ik heb dat eerst ook gedaan, ik had nog een nummer 5 liggen, maar het is niet zo mijn ding. Laat mij maar gewoon op vier pennen breien, dat gaat vele malen sneller. 



En omdat er vast meer enthousiasme voor deze tas is, heb ik maar een nederlandse beschrijving gemaakt. Voor mij was het echt niet veel werk, en voor jullie is de drempel nu weer lager om deze tas te maken...

BUTTON & LACE BAG --à Knopen- en kantjes tas


Je begint deze tas bovenaan, de eerste 22 steken vormen straks het stukje dat om de bamboehengsels heen gaat.

Zet 22 steken op met naald 4 en brei 14 naalden tricotsteek. De laatste naald is dus averecht.

Brei in de volgende naald (tricotsteek) steeds 1 steek recht en maak er dan een steek bij door in de lus tussen de vorige en volgende steek te steken en daar een rechte steek van te maken, zodat je uiteindelijk 44 steken hebt.


In elke volgende naald (tricotsteek) maak je aan het eind een steek erbij totdat je 54 steken hebt.
Hoeveel naalden je hier precies over doet, is niet zo belangrijk (waarschijnlijk 10) , als je het bij de andere kant van de tas maar hetzelfde doet! Zorg dat je met een averechte naald eindigt.

Begin de volgende naald met 5 r, brei uit de volgende steek nu 2 steken, *4 r, brei uit de volgende steek nu 2 steken* , herhaal van * tot * en eindig met 5 r. Je hebt nu 66 steken op de naald.  Breek de draad af en zet de steken op een draadje of alvast op je rondbreinaald en laat ze wachten.

Voor de andere kant van de tas herhaal je nog een keer wat hierboven staat, maar aan het eind – als je 66 steken hebt – breek je de draad niet af. Dan komen alle steken (132) bij elkaar op de rondbreinaald te staan.
Brei nog 2 toeren recht voordat je met het gaatjespatroontje begint.
Markeer de steek waar je begint met het patroontje.

Toer 1: * 2 averecht, 2 recht samenbreien, 2 omslagen,  1 overhaling (= 1 steek recht afhalen, de volgende steek recht breien, en dan de afgehaalde steek over de gebreide steek heenhalen* herhaal van * tot *.
Toer 2: * 2 averecht, 2 recht, 1 averecht, 1 recht*, herhaal van * tot *.
Toer 3: * 2 averecht, 4 recht*, herhaal van * tot *.
Toer 4: * 2 averecht, 4 recht*, herhaal van * tot *.

Deze 4 toeren steeds herhalen totdat je een lengte hebt van 16 cm. Brei dan nog 2 toeren tricotsteek en kant alle steken af.

Afwerking:
Draai het breiwerk binnenste buiten en maak de bodem dicht.
Naai op de goede kant wat knoopjes naar eigen inzicht.
Sla de flapjes bovenaan om de bamboe handvatten en zet deze vast.
Maak een mooi voeringtasje van stof, let erop dat je door de gaatjes de stof ziet. (Misschien kun je hem zelfs dubbel maken).
Je kunt de bovenrand van het voeringtasje met kleine steekjes vastzetten op de plaats waarbij je met rondbreien begon.

Heel veel breiplezier...

vrijdag 16 september 2011

Breirol patroontje 8 kabelboordpatroontje

Dit was wel een breidagje hoor....


Ik begon de dag bordurend en ik had niet gedacht dat deze "vrijdag breidag" zo zou kunnen verlopen...
Ik keek even op de blog van Jeanet en daar zag ik me toch zo'n mooie sjaal! En een directe link naar het patroon... Even uitproberen dacht ik... En toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken, wol gezocht uit de voorraad en huppetee.... Hij is lèuk.....

En na een paar uurtjes ben ik ook nog begonnen aan de "Button&lace bag" die ik al eens eerder op mijn andere blog had gezet omdat ik die zo mooi vond. Ik ben best al een eindje op weg en het patroontje is inmiddels ook vertaald. Het valt reuze mee. Dus dames.... een ogenblik geduld alstublieft.. Volgende week zal ik een berichtje hierover plaatsen!


En dan vandaag ook maar even laten zien hoe het met de breirol gaat. Ik loop echt een beetje achter...
Dit patroontje heb ik gezien bij Fleur van Yokkobears, en ik heb het in de zomervakantie gebreid. Dit is een kabeltje, geen echte kabel eigenlijk, maar ziet er wel zo uit.
Het is een leuk patroon voor een boord, dus in plaats van de "gewone" en vaak gebruikte boordsteken, kun je ook deze steek gebruiken. Het aantal steken moet deelbaar zijn door 5 + 4.... Het gaat als volgt:


Kabelboordpatroontje:
Toer 1: * 4 av - brei 3 st. r uit de volgende steek (door afwisselend voor, achter en voor in te steken) *  herhalen van * tot *, eindigen met 4 av.

Toer 2:  4 r *  3 av - 4 r * herhalen van * tot *.

Toer 3: * 4 av - 3 r samenbreien*  herhalen van * tot *, eindigen met 4 av.

Toer 4:  4 r * 1 av - 4 r *, herhalen van * tot *.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...