Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 24 augustus 2011

Verhaal met een moraal


Gisteren hoorde ik toch zo'n prachtig verhaal..., ik wil het graag met alle lezers delen!

De mayonaisepot en de koffie


 
Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de klas begon, nam hij zonder iets te zeggen de lege pot van de mayonaise en begon deze te vullen met golfballetjes. Toen deze hier helemaal mee gevuld was, vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.


Toen nam de professor een doos met kralen en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kralen rolden tussen de open plekken tussen de golfballetjes. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze gaven weer eenzelfde antwoord: ja, de pot is vol.
De professor nam nu een doos met zand en kiepte dit zand in de pot met golfballetjes en kralen. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballetjes en de kralen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was: de studenten antwoordden van wel.
Van onder het bureau nam de professor nu twee koppen koffie en kiepte de hele inhoud van deze twee koppen koffie in de pot met golfballetjes, kralen en zand. De hele inhoud verdween in de pot. De koffie vulde de ruimte op tussen het zand. De studenten begonnen te lachen.
Nu zei de professor,  nu wil ik dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven. Deze pot gevuld met golfballetjes, kralen, zand en koffie, stelt namelijk het leven van een mens voor.
 
De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je favoriete bezigheden. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn.
 
De kralen zijn de andere dingen die belangrijk zijn. Je werk, je huis, je auto.
 
Het zand, dat staat voor de kleine dingetjes die belangrijk voor je zijn.
Als je het zand als eerste in de pot kiept en hem hiermee vult, is er geen plek meer voor de kralen of voor de golfballetjes.
Dat zelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingetjes besteedt, dan kun je nooit meer ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Besteed aandacht aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Speel bijvoorbeeld met je kinderen. Neem tijd voor een onderzoek voor je gezondheid zo nu en dan.
Neem je partner mee uit eten. Doe nog iets leuks, er is altijd nog wel ergens tijd om het huis te poetsen of de dingen te repareren.Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.
 
Eén van de studenten steekt een vinger op en vraagt waar de twee koppen koffie in die pot dan voor zouden moeten staan. De professor lacht en zegt de student dat ze daarmee een heel goede vraag heeft gesteld.
Ik wilde daarmee alleen nog maar weer eens aangeven en bevestigen, dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er is altijd wel een plekje om samen met een vriend of een dierbare een kopje koffie te drinken.


Bron:Onbekend

13 opmerkingen:

 1. Geweldig! Filosofie van de bovenste plank.
  Groetjes, Catherine.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldig verhaal. Het zet je aan het denken. Iedereen heeft wel eens periode dat je die belangrijkste dingen vergeet. soms omdat je zo met jezelf in de knoop ligt.. Het is fijn is dat dan de golfballetjes er ook weer zijn die je weer met beide benen op de grond doet zetten. En dan besef je dat dat het allerbelangrijkste is in je leven. je gezin, je kinderen, Je ouders en familie. gezondheid en geloof. Dat is de basis.
  Maar alles is wel nauw met elkaar verbonden.

  Dank je wel voor dit prachtige moraal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super!! Ik heb het verhaal al eens gehoord en vind het steeds weer geweldig. Die Mayonaisepot ken ik nog van de friettent op de hoek. heerlijk gevuld met zelfgemaakte mayonaise.
  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een waar woord,goed om zoiets weer eens te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sowieso een heerlijk verhaal om te lezen, maar wat
  schitterend verwoord en heel erg waar.
  Met recht een verhaal met een moraal.
  Lief, dat het met ons wil delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoewel ik het al eens eerder had gelezen is het goed om toch weer eens terug te zien. Soms moet je er toch weer aan herinnerd worden.
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi! Goed om hier nog eens weer bij stil te staan. Het past ook precies bij mijn levensfilosofie.


  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. schitterende manier om die filosofie over te brengen, die les vergeten ze nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mooi verhaal, ik had het nog niet gehoord, vind je het erg als ik het overneem?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtig verhaal!
  Ik heb het opgeslagen op m'n computer, dit moet ik bewaren!


  Over de Ariadnes: die heeft m'n moeder van haar tante gekregen. Die had de hele jaargangen ingebonden. Mama heeft er vroeger ook wel een abo op gehad, maar die hebben we een paar jaar geleden uitgezocht en weggegooid... Stom he?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig verhaal en wat een wijsheid van de professor om dit op zo'n manier onder de aandacht te brengen voor de leerlingen en we blijven leerlingen toch? Ik ga even verder je blog lezen, groetjes Roos.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...